ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

22 Септември 07, 13:10 / Автор: в. Сега
Стани милионер

Вече никой не крие свенливо имотите си, придобити след престой във властта. Може би защото никой компетентен държавен орган не се впечатлява от това парадиране

Петьо Цеков

Нямам идея дали има честен начин да изкараш един милион долара. Някои казват - не, изключено е това да стане, без да прекрачиш закона. Други обаче споделят, че ако търкаш усилено ябълки и се включиш активно на свободния пазар или ако спазваш изпитани формули от рода на "бетон-кинти-бетон", някой ден може нещата да ти се получат. По принцип - вярвам на тази втора версия, защото и при социализма, и при демокрацията трудът винаги е бил рекламиран като основна ценност, а ние сме си жертва на такива реклами. Третата версия - да наследиш милионите на починалия ти дядо, я изключвам - тук дядовци милионери отдавна няма.
Напоследък някои хора в тази страна очевидно твърдят, че може да забогатееш и по един симбиозен способ -

без да нарушиш закона и без труд

Определено не вярвам това да е възможно. Питам се дали някой от прокуратурата или НАП вярва... Само няколко примера.
От няколко дни в пресата усилено се рекламира един хотел. Намира се в Банско и е собственост на бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев и двама негови съдружници. Дописките в пресата наистина приличат на реклама - хотелът бил хубав, имал 320 апартамента, голям СПА център, външен отопляем басейн, четири ресторанта, магазини. Цялата инвестиция била някъде към 25 млн., споделя щастливият собственик генерал. Кредитът идвал от известна банка.
Много хубаво. Прекрасно. Сигурно е, че хотелът е като слънце. Сигурно е, че банката не е отпуснала кредита заради черните очи на Бонев. Сигурно е, че е поискала обезпечение. Въпросът е откъде един министър има залог, по-голям от хотел, че да получи заем. Нали знаете какво коментират хората в тая връзка - за порочната връзка между властта и имотното състояния? Бонев не е във властта от 8 години, но този срок не ми се струва достатъчен да натрупаш капитал като за един хотел.
Ирена Кръстева - бившата шефка на тотото, пък си купи пресгрупа. Скъпа пресгрупа. Взела кредит жената и си напазарувала вестници. Сега се говори, че близки до Кръстева взели още един кредит - някакви пет милиона, с които щели да си пуснат ново тото. С какво доскорошната държавна служителка е обезпечила тези заеми така и не стана ясно. Но няма начин

да се спестят милиони от държавна работа и така да си оправиш тотото,

това е ясно. Да не говорим, че и синът й за има-няма година трудов стаж в държавно ведомство си купи няколко крупни имота в столицата.
Друг случай - бившият зам. енергиен министър Илко Йоцев чрез жена си се сдоби с четиризвездния хотел"Тамплиер". Първоначалната инвестиция беше 12 млн. лв. Вестниците не пропуснаха да отбележат рекламни подробности от рода на: "Комплексът разполага с над 50 апартамента, разпределени на четири етажа. Общата разгъната застроена площ е 12 хил. кв.м...". А откъде са парите за построяването на хотела, сигурно вече се сещате - от банкови заеми. Интересното е, че веднага след като се разшумя около далаверите в софийската "Топлофикация", в чийто борд Йоцев бе, той побърза да продаде хотела.
Ами Ахмед Демир Доган, който си призна, че е инвеститор в 5-звездния спа комплекс "Орфей" в Девин? И той сигурно е взел банков заем, нали?
Примери колкото искаш. Има още десетки такива хора, които хем

никога не са имали огромни доходи,

хем придобили имущество за милиони. Нали? Тук въобще не става дума за хора като онзи бизнесмен, който купува всичко, което се продава в държавата - от мини, през боклука на София, до футболни клубове. Тук става дума само за успелите да натрупат пари, след като са се докоснали до управлението на държавата. За онези, които потвърждават на практика народната убеденост, че няма човек, излязъл беден от властта.
Така логично стигаме до институциите, дето би трябвало лесно да се впечатляват от подобни нелогични неща - прокуратурата и НАП. Странно защо обаче те изобщо не реагират. Вярно, че преди месеци прокуратурата се беше заканила да проверява произхода на парите, с които са построени хотелите в големите курорти. Само че резултат от тая проверка няма никакъв, даже не се разбра тя почнала ли е, мърда ли, приключи ли. А иначе обвинението се самосезира от всякакви други щуротии в медиите.
НАП пък, единствената институция, която всъщност може да проверява произхода на капитала при съмнение, се беше заканила на митничари, фолкзвезди, футболисти... Не е известно някой да е пострадал от действията на НАП. Напротив - преди дни на въпрос на "Сега" докъде са стигнали проверките, от НАП бодро обясниха, че ако спипат нередовен митничар, ще го дадат на... агенция "Митници". Там даже и най-големите данъкоплатци вече нямало да обявяват, щото имената им били данъчна тайна?! Години наред награждаването на най-изрядните към хазната бе помпозна ПР церемония, от тая година - е данъчна тайна?! Айде бе. Това сигурно няма нищо общо с миналогодишния гаф, когато бе почетен тогавашният собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, пък той се оказа не платец, а длъжник.
С две думи - май държавата въобще и не си дава сили да извършва някакви действия, целящи да разобличат и накажат лошите и така да стимулират съвестните българи. Май

държавата е напълно абдикирала пред новобогаташите

Ами така де - след като ЕС ни прие и спря да ни притиска с някакви изисквания за борбата с престъпността и реформа на съдебната система, що трябва повече да си даваме зор?
Едно време Аристотел бил казал, че демокрацията е някакво извращение над естествения ход на нещата, тъй като тя защитава интересите само на бедните. Той бил, естествено, и против олигархията, та затова се спрял на нещо средно - политията. В България очевидно също сме на някакъв среден хал, в който хем имаме демокрация - бедните си мислят, че чрез изборите решават съдбата на страната, но всъщност си имаме и олигархия, която си управлява държавата независимо от изборния резултат.
Фактът, че вече никой не крие свенливо имотното си състояние, спастрено след пребиваване във властта, ясно показва, че

първоначалното натрупване на капитал

в страната официално е свършило. Всеки милионер даже гледа да се похвали пред медиите, които услужливо дават трибуна.
Новите българи са като новите руски. Те не са мутри. Мутрите измряха отдавна. Те са балкански вариант на "бели якички". Те едва ли ще стават повече, но със сигурност ще стават още по-видими. Ето, идват пак избори и големите им пари ще излязат на пазара. А никой не бяга от големите пари. Вижте примерно Бойко Борисов - той твърдеше преди време, че няма пари за кампанията, но сега спря да се оплаква. Сигурно парите са го намерили.
Очевидно това е естественият ход на историята. А иначе Румен Петков може през ден да обявява, че престъпността ни е по-ниска от германската, а мафията ни се е навряла в миша дупка.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.0159