ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

21 Септември 07, 11:43
Акцизен валяк 2008

Дишаме праха на ЕС по доходи, а препускаме по данъчната стълба

Юлиана Бончева

Само след броени месеци инфлацията от това лято може да ни изглежда като погалване с перце на фона на поскъпването, което ни гласят управляващите догодина. Поредната ценова буря е заложена в плана на кабинета за ново покачване на акцизите от 1 януари 2008 г. Министърът на финансите вече официално обяви скръбната за пушачите вест, че заради вдигането на акциза пакет "Виктори" ще скочи от 2.60 на 3.40 лв. Някои ще кажат: "Така им се пада на димящите досадници!". Но поскъпването на цигарите е само детайл от цялата беля. Проблемът е, че от Нова година ни чакат нови ставки и нови цени на бензина, нафтата, тока, въглищата. Така че няма да остане гърбина, недокосната от акцизната сурвачка.
Както винаги, за неволите на данъкоплатеца са виновни Европейският съюз и "международното положение" на България, която била издънката на ЕС с най-неприлично ниски акцизи.

Заблуда №1 - "графикът"

Щом се наложи да се оправдава някой акцизен скок, властта веднага вади от ръкава дежурния коз - графика, който ни е спуснат от ЕС и който безпрекословно трябва да спазваме. Според Йордан Цонев, шеф на икономическата комисия в парламента, предстоящите промени на акцизния фронт за 2008 г. са и леки, и отдавна предизвестени. "Вдигаме акцизите за горивата с пет стотинки за литър - последната стъпка по графика, обявен още преди четири години. Същото е с цигарите, с електроенергията, това са неща, които правим от 4 години стъпка по стъпка," уверяваше неотдавна Цонев от телевизионния екран.
Петър Димитров, най-новият министър на икономиката, също се опитва да ни убеди, че България пътува към европейските акцизни "гари" по разписание, а не с превишена скорост. "Имаме съгласуван график с ЕС... Няма предсрочно увеличение на акцизи. Вървим по график. Там е неизбежно, поели сме ангажимента и трябва да го спазваме". Така твърдят българските политици и чиновници, но фактите говорят друго. Прословутият "график" всъщност са няколко точки в Договора за присъединяване към ЕС, които указват в какви срокове България да достигне минималните акцизни ставки, с които трябва да се съобразява всяка държава от общността. Тези точки не включват акцизни стоки като ракията, водката и пропан-бутана, защото там страната ни вече е покрила европейските нормативи. Зоните на наваксване са някои горива, токът и цигарите. Ето какво повелява договорът и какво е реалното положение у нас:

за цигарите:
- до 31 декември 2009 г. да хармонизира постепенно ставката си с общия минимален акциз. Това означава, че България може да покрие норматива в навечерието на 2010 г.
Но финансовото министерство иска да изпълни тази задача предсрочно и да вгорчи живота на пушачите 12 месеца по-рано - още на 1 януари 2009. Според поредната българска версия на т. нар. график акцизът, който сега е 42.5 евро за 1000 къса, ще стане 50 евро от 1 януари 2008 г., а точно година по-късно ще се извиси до заветната европейска летва от 64 евро.

за бензина:
- до 31 декември 2010 г. ставката трябва да покрие минимума за ЕС - 359 евро за 1000 л.
- от 1 януари 2008 г. акцизът да е поне 323 евро за 1000 литра.
Това подусловие всъщност е изпълнено, при това с година предсрочно. След рязкото покачване на ставката от 1 януари 2007 г. - от 530 на 635 лева, налогът вече е почти 325 евро.

за дизеловото гориво:
- от 1 януари 2008 г. ставката да не е по-ниска от 274 евро на 1000 л.
- до 1 януари 2010 г. ставката да стане поне 302 евро на 1000 литра,
- до 1 януари 2013 г. да достигне 330 евро.
Със ставка от 273.55 евро за дизела България вече е в крак с графика, а се задава ново покачване - МФ предлага още идния януари акцизът да стане 306 евро.

за въглищата и кокса:
- България има срок да настигне евролетвата до 1 януари 2010 г. за горивото, ползвано за централно отопление, и до 1 януари 2009 г., когато е за други цели.

за електроенергията:
- срокът за наваксване е 1 януари 2010 г.

Тези няколко дати изчерпват прословутия европейски график. Той е прозрачен и непоклатим - всеки може да се запознае с текста и в интернет, и в "Държавен вестник", и никой не може да го редактира, защото е със силата на закон.
Но както знаем, този график често се видоизменя с нашенски разписания. Българските вариации водят до съкращаване сроковете, записани в евродоговора, а целта е ясна - по-високи акцизи, повече постъпления в хазната.
Всъщност графиците у нас са нещо като заповедите в армията - всеки е предпоследен. За 2007 г. например бе планирано повишение на акциза за бензина от 530 на 583 лева. Но изведнъж властта откри, че за министерствата на войната и на бедствията трябват още 50 млн. лева при бюджетен излишък 1.8 млрд. лева! Така се пръкна идеята акцизът да прескочи наведнъж стъпалата, планирани за две години. И посрещнахме тази Нова година със ставката, гласена за 2008 г.

Заблуда № 2 - на дъното сме

Българите имат най-скромните доходи в ЕС. Противно на логиката обаче не сме страната с най-ниски акцизи. У нас например ставката за безоловен бензин е 635 лв., или 325 евро за 1000 л. Сравнен с британския - над 700 евро, нашият данък наистина изглежда дребничък, но пък в Кипър и Латвия акцизът е под 305 евро, а в Естония и Литва е само 287 евро. Въпросните 4 държави, които са и по-заможни, и с по-дълъг стаж в ЕС, имат по-ниско облагане от България.
Справката на Еврокомисията за ставките за пропан-бутана показва, че в 13 страни облагането е по-ниско от нашето. Да не говорим, че за богатите белгийци и финландци автогазта е с акциз "нула".

Газ въглеводороден втечнен
(Пропан-бутан) за коли за промишлени цели
минимална ставка в ЕС 125 евро/1000 кг 41 евро/1000 кг
България 173.83 173.83
Финландия 0 0
Белгия 0 41
Испания 57.47 57.47
Чехия 139 45.60
Естония 100.34 100.34
Франция 107.60 46.80
Ирландия 125 0
Гърция 125 41
Люксембург 101.6 37


Преглед в облагането на електроенергията разкрива, че и тук България се престарава. Промишленият ток е без акциз или с нулева ставка в Белгия, Чехия, Испания, Гърция, Кипър, Естония, Литва, Франция, Ирландия, Литва, Португалия, Словакия, Обединеното кралство. Налогът е по-нисък от нашия в Австрия и Нидерландия, Румъния и Словения, Латвия. Ние си имаме акциз, който дори и сега е над минимума, а се планира и допълнително увеличение...

Електроенергия за фирми за домакинства
мин. ставка в ЕС 0.5 евро/мВтч 1 евро/мВтч

действаща в България 0.51 0

проект за 2008 г. 0.61 0


Да не говорим, че за ел. енергията някои страни прилагат привилегирован, нисък ДДС - 6% в Люксембург, 9% в Гърция, 13.50% в Португалия, 5% в Португалия. А Великобритания, освен че си е уредила нулев акциз за двата вида ел. енергия, прилага и облекчен ДДС за битовия ток - 5% (за промишления ток е стандартната ставка от 17.5% ).
Отвъд Ламанша акцизът и за въглищата е 0%. Плюс това британският кюмюр се облага само с 5% ДДС, ако е за битови нужди.

Кокс и въглища за фирми за домакинства
минимална ставка в ЕС 0.15 евро/гигаджаул 0.3 евро/гигаджаул
действаща в България 0.15


проект за 2008 г.
0.2
Естония, Чехия, Люксембург, Полша 0 0
Испания, Унгария, Словакия 0 0
Малта 0.16 0.16


Приходите от акцизи в другите европейски страни варират между 2 и 4.7% от БВП. В България делът им е 5%. Този рекорд е красноречив - ставките ни са прекалено високи за нашия стандарт.
"Така иска Брюксел" върши работа, когато става дума за принципно покачване на акцизите, но не оправдава предсрочните скокове. Тук на помощ ида еврото. Ако искаме по-бързо да заменим лева с общата евровалута, трябва да управляваме правилно инфлацията, обясни Пламен Орешарски. Което ще рече - цените да бъдат пришпорени сега, за да може през 2010-2011 г. да се отчетем с кротка инфлация и да заслужим пропуск за Зоната на еврото.
Министър Орешарски постъпи тактически хитро, като сервира накуп плоския данък с другите фискални новини - така революцията "Десятък за всички доходи" засенчи акцизите. Но иде време за дебати по бюджет 2008 и тогава депутатите ще "открият", че пазителят на хазната с едната ръка сваля данъка върху доходите, а с другата наглася акцизния трамплин.
Българският модел обаче е тотално сбъркан - акцизи и цени препускат, а доходите ни, които и бездруго са унизително ниски на фона на другите от ЕС, кретат. Все по-ясно става, че през следващата петилетка едва ли можем да се надяваме на 1-2% инфлация. И че няма да изпълним инфлационния критерий за допускане до еврозоната. Ами тогава за какво е голямото спешаване на акцизите?

в.Сега

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.2868