ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

21 Март 07, 11:24 / Автор: в. Сега
Пирати от всички страни, обединявайте се!

В над 10 държави компютърните маниаци вече си имат партия. В Швеция ще се борят за влизане в парламента през септември

По материали на чуждия печат

Шумът около спирането на най-известния български сайт за безплатно разпространение на музика, филми и софтуер Arenabg.com миналата седмица разбуни духовете в компютърните среди у нас. Форумът на "Сега" дори лансира идея да се създаде организация, която да защитава правата на ползващите световната мрежа - "Граждани за интернет права и свободи". За някои идеята може да звучи абстрактно, но по света вече има създадени подобни "пиратски партии", чиято цел е да се защитават интересите на хората, свалящи безплатно продукти от интернет.

За първи път подобно сдружение се създава в Швеция.

Историята навява много аналогии с България. Преди половин година под натиска на САЩ бе закрит най-големият сайт за безплатна музика и филми - Pirate Bay. Сама по себе си акцията нямаше особен успех - само след няколко дни сайтът отново заработи, а феновете му се бяха увеличили многократно, тъй като медийният шум му осигури огромна безплатна реклама. Кулминацията настъпи, когато шведската телевизия показа документи, разкриващи цялата хронология на полицейската атака срещу Pirate Bay. Началото е поставено, след като САЩ заплашили шведското министерство на правосъдието, че Швеция ще влезе в черния списък на Световната търговска организация, ако не закрие сайтовете, предлагащи безплатна музика и филми. Това накарало шведското правителство да натисне прокурора, занимаващ се с тези дела, да постигне "бързи резултати". Прокурорът първоначално се опитал да обясни, че е невъзможно да бъдат осъдени собствениците на сайта. Но след намеса на няколко министри той променил мнението си и дал нареждане акцията да започне.
Когато шведската полиция конфискува компютрите и сървърите на сайта, мениджърите на Pirate Bay мобилизираха ресурсите си и отправиха апел за помощ, на който откликнаха стотици подобни сайтове в цяла Скандинавия. Всички те създадоха

организацията за лобиране в тази сфера - Pro Piracy Lobby.

В момента тази организация има свои представители в десетки страни, които споделят пиратската кауза.
Шумът около акцията срещу Pirate Bay обаче толкова ядоса шведите, че те бързо се организираха и създадоха Пиратска партия, която се разраства с впечатляващи темпове. В момента тя е най-голямата партия извън парламента. Някои анализатори приветстваха явлението, защото то ще накара младежта, която обикновено не се вълнува от изборите, да отиде до избирателните урни, след като партията реши да се бори за място в парламента.
Всяка седмица хиляди нови симпатизанти се записват по интернет за членове на Пиратската партия. Това кара компютърните маниаци да вярват, че имат голям шанс да влязат в парламента и да играят важна роля при приемането на закони, регулиращи правилата в глобалната мрежа. Според някои анализатори Пиратската партия може да пожъне неочакван успех, тъй като ще обере протестния вот.
Пиратската партия не можа да вкара депутати на последните парламентарни избори в Швеция миналия септември, тъй като не й достигна време за подготовка. Никой обаче не се съмнява, че партията тепърва ще се разраства.
Шведската пиратска партия обяви, че основното й оръжие ще бъде досегашната й идеология, към нея няма да бъдат добавени други политически аспекти. Ако

Пиратската партия събере над 4% от гласовете,

тя ще има достатъчно влияние и ще може да упражнява натиск при формирането на бъдещото правителство. В Швеция премиерът се избира от парламента. Досега нито една партия не е постигала мнозинство, за да формира сама правителство, и за целта винаги търси коалиционни партньори. Те от своя страна, естествено, получават министерски постове и доста голямо влияние в правителството. Това е и основната цел на Пиратската партия.
Но дори и да не влезе в парламента, партията ще е постигнала завиден успех, ако успее да събере поне 2.5% от гласовете. Според шведските закони тогава тя ще има право на държавни субсидии, което значително ще облекчи съществуването й. Например - ще могат да се финансират групите на местно ниво, в които засега работят само доброволци, които не получават заплати. Това ще позволи Пиратската партия да засили влиянието си в провинцията.
Така една акция срещу интернет сайт може да промени политическата конфигурация в Швеция. Ако това стане, може да се очаква верижна реакция в редица други европейски страни и дори в САЩ, където също се създават подобни пиратски партии. Такива вече има във Франция, Италия, САЩ, Белгия, Австрия. Наскоро се организираха "пиратите" в Германия, Испания, Русия, Великобритания. Създаде се и неправителствената формация Pirates Party-International, която е международна група за сътрудничество, обмен на опит и идеи. Швеция има водеща роля в тази организация и в движението като цяло.
Позициите на тези нови политически сили, занимаващи се с правилата за обмен на продукти с авторско право, не са единни - те варират от настояване за пълна отмяна на права на собственост в кибермрежата до предложения за премахване на софтуерните патенти. Новата руска пиратска партия например, се обяви против законодателните ограничения за използването на материали с авторски права във вида, в който съществуват в момента. Тя настоява за цялостна реформа на законодателството, защитаващо авторското и сродните му права.

Най-радикални са шведите, които настояват за отмяна на всички права

на собственост в мрежата, включително авторското и патентното право. Освен това те се обявиха против международните организации, защитаващи авторските права.
Значително по-умерена е платформата на американската Партия на пиратите, която не подкрепя свободното разпространение на материали с авторски права. Подобна е и позицията на новосъздадената германска партия, чиито членове не призовават към пълна отмяна на авторското право. Те обаче считат, че сферата на действие на авторските права трябва да се ограничи и от нея да бъдат изключени софтуерните, генетичните и селскостопанските патенти.
Един евентуален успех на Шведската пиратска партия на изборите ще вдъхне самочувствие и на останалите й събратя по целия свят. В дългосрочен план различните европейски пиратски партии ще могат да участват в изборите за Европейския парламент през 2009 г., където по принцип се влиза по-лесно отколкото в парламентите на национално ниво. Един евентуален успех ще им позволи да създадат своя парламентарна група в един от най-важните органи на Евросъюза и тогава влиянието им вече ще е много голямо.



Движението за безплатно сваяляне на продукти от Интернет обхваща вече повечето страни в Евросъюза.



Логото на новото движение вече е популярно в Европа, САЩ и Русия.



Протестна демонстрация на "пиратите" в Стокхолм.



Политическа агитация от шведската Пиратска партия.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.1055