ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

09 Март 07, 10:04 / Автор: в. Монитор
Недосегаемите общински феодали
ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
Снимка: Венета Райновска

Откак 34-годишният Веско загина ударен от ток, фонтанът на пл. "Славейков" е покрит и не работи. Виновен се оказа младият мъж, който в прилив на добро настроение е бръкнал във водата. Толкова ли е трудно за една община да направи фонтан, който хем да пръска вода, хем да не убива?

14-годишно момче загина по време на междучасие в училищния си двор, когато клон от неокастрено от съответната общинска служба дърво проби черепа му и проникна в мозъка. След трагедията наглостта на новозагорските общинари стигна до там, че да обвинят директорката на училището, че не е посочила в докладната си записка географските координати на дървото, което да бъде подкастрено. Защото тя е писала до общината именно с искане съответната служба да си свърши работата.
Едно чудесно дете е вече в гроба, а ненаказуемите и в Нова Загора общинари ще пият по няколко ракии за успокоение, ще теглят майната на всички дървета и ще останат по местата си. Ще ги интервюират още няколко дни, а те непрекъснато ще повтарят, че който иска да си отреже опасна топола, да вземе трион и да реже.
Дори да не говорим за добродетели като човешка чест и професионална отговорност, време е да разгледаме тази нескончаема, необятна и законово непоклатима власт на кметовете и общинските съветници.
Започваме с прост експеримент: в световната търсачка Гугъл пишем на кирилица "осъден общинар" и о - чудо! През 2004 г. бургаският общински съветник Зиад Ел Масри и бившият митничар Бойко Трепечов отиват в затвора за митнически нарушения и укриване на данъци. Масри, който е съветник от поддържащата кмета Йоан Костадинов партия "Напред, Бургас" и бивш лидер на БББ, е осъден на 4 г. при първоначален общ режим.
Ако обаче Масри беше предизвикал нечия смърт поради безотговорност и професионално бездействие, като едното нищо щеше да е още на общинска служба.
Отново през 2004 г. Тони Баджаков, общински съветник от Коалиция за България от Пазарджик, е обвинен в склоняване на малолетни и непълнолетни към секс през интернет. "Не изпитвам чувство, че съм извършил нещо незаконно. Не съм знаел възрастта на лицата, а те на външен вид не са били невръстни", заявява Баждаров пред Инфо радио. С това негово изказване историята приключва.
Напълно невинни останаха представителите на всички служби, свързани със смъртта на децата пред трагично емблематичната дискотека "Индиго". Правилата за събиране на ученици около и в подобни заведения се промениха на хартия. Никой обаче не може да въведе изискванията в действие. И така, чакаме следващата голяма трагедия, свързана с масова детска смърт, в която никой няма да бъде нито виновен, нито отговорен.
Общинско безсилие, алчност и човешко безхаберие погубиха на ул. "Алабин" в центъра на столицата две млади жени. "Божие провидение" - кръстят се бабите, а собствениците на сградата обвиниха за рухването й… мазето. Органите, които отговарят за безопасното строителство, са невинни. Общината, дала разрешение за ремонтната дейност, е невинна. Виновни са онези, дето застават под падащи обекти.
Пак в центъра на столицата, досами училище на ул. Шишман, се срутва комина на занемарена сграда. Този път жертви няма. Пак Божие провидение и милост?
Из цяла България са пръснати стотици изоставени сгради, които крият страшен риск за всеки, който ги приближи. Не сме във война, та всеки да е отговорен за собственото си оцеляване! Общинските служби са длъжни да проследяват състоянието на всички сгради на своята територия и своевременно да премахват онези, които са опасни. Но това не се случва. Лятото и есента са най-богати откъм смъртни случаи на деца, заиграли се в руини и роми, тръгнали да събират тухли. Но виновни и за тези смърти няма.
През есента, обикновено в още топлите дни, изоставени строителни изкопи се превръщат в езера след силен дъжд. През 2003, 2004 и 2005 г. една и съща яма в кв. "Дружба" погълна по едно дете. Първия път хлапето се нанизало на стърчащо парче арматурно желязо. Другите две просто се удавиха. Виновни? Много моля, в кой свят живеете?
Не по-различно завърши потапянето за разхлада във фонтана на пл. "Славейков" в самото сърце на София, за 34 годишния Веселин Маринов. Той бе убит от 220 волта ток. Доказано беше, че три дни преди трагедията "съответните служби" вече са знаели, че по фонтана тече ток. Дали в жежкото лято се бе опекло босоного цигане или беличко детенце, или 34-годишния мъж, за общината няма особено значение, защото резултатите от нейното безхаберие са с предизвестен край. Осъдени за проявената небрежност, естествено, няма.
Преди десетина дни старец от малко градче опита да измъкне агънце, паднало в шахта с откраднат капак. И дядото, и агънцето намериха смъртта си там. А логиката на общината е още по-смазваща: "Ами, като е на тази възраст, защо е влязъл вътре?"
Виновен за необезопасената дупка няма. Няма и да има. Всъщност, да бяха само шахтите, с мед да ги напълним и да им се радваме. В тях най-често падат колела на коли. Никой не е доживял да получи обезщетение от община за потрошена кола. В тях падат и колоездачи. А защо не гледат къде карат? По неосветените улици, за които общините също нямат вина, в дупките падат и хора. Научаваме за тези случаи, само ако загинат. Щом са живи - виновни за фрактурите и страданието няма.
За последните три месеца "Монитор" изписа една кофа мастило, а Нова телевизия излъчи поне десет репортажа от опасен завой в столичен квартал, където непрекъснато тече вода, въпреки меката зима замръзва и постоянно стават катастрофи. И защо общинарите да се размърдат, че да вземат хляба на журналистите? Вода е това, да не е нефт! Отговорни няма.
Истинско чудо на прозорливостта ще бъде, ако в началото на пролетта, когато природата е подвижна, зелена и рошава, някой разчисти клонаците пред ключови пътни знаци из градовете като STOP, знаковете за предимство или липсата на такова, светофари. Но няма кой. И катастрофите си стават, защото водачите не са медиуми и не предполагат, че в някой гъст клонак се крие ограничение. Виновни? Няма, няма и няма!
Общинските служители и кметовете из България са твърде заети с уреждането на собственото си благополучие. Е, някои стават жертва на ненаситния си апетит, но, както е казал поетът, "Друг ще го смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност". В резултат на пряк отстрел пръв падна елинпелинския кмет. Ако неговият явно много сърдит стрелец бе опитал да го осъди, никога нямаше да сполучи.
Общинарите са царе на продажбата на общински имоти на безценица. Детски лагери по морето се разпродавали за 10 лв.(5 евро!) кв.м; имоти в планински курорти от по 2-3 хиляди кв. м. са продавани на цената на двустаен апартамент в столицата. Кметът на усмивките Софиянски, продава земята на вече закрития Софияленд - цели 35 декара, за 15 долара на кв.м. Никой не коментира дали днешният евродепутат е поднесъл този подарък с или без панделка.
Където и да бръкне човек в общинските сделки, вижда феодално устройство от роднински унаследени длъжности и една обща цел - грабеж над васалните граждани и поглъщането на земи, сякаш увлечени от енергията на черна дупка.
Грабежите продължават в незаконните строежи, които се узаконяват от строителите срещу високи лични такси за феодала или срещу придобиване на имот от феодала в самия обект. Грабежите са в строежа на пътища по начин, който ги кара да се разпадат като "Лего" след един сезон. Престъпленията са и в строежа на речни диги на принципа на пясъчните замъци - издигаш, после идва вълната и го отмива. Престъпна небрежност се крие в неизрязването на изгнилите дървета, в неподрязването на избуялите клони, в оставянето на сметища досами детски градини и болници;
В резултат на всичко това, все по-често гърмят коли, апартаменти и други материални активи на общински служители, които до един твърдят, че нямат врагове и че сигурно става дума за объркан адрес или модел на колата. Истината е, че общинските служители живеят сред изтерзани от изнудване и рекет хора, които накрая дори не получават онова, за което са си платили.
Какво би трябвало да се случи? Служителят, получил докладната записка от директора на новозагорското училище, да бъде отстранен от работа и осъден за престъпна небрежност. Кметът, продавал земята от морски детски лагери за по 10 лв., да бъде осъден за престъпление по служба. Хората, отговорни за смъртта на всеки нещастник, затрупан от сграда, да бъде жестоко санкциониран. Да бъдат най-сетне осъдени общинари и кметове за убийство по непредпазливост, присвояване в особено големи размери, безстопанственост, укриване на доходи, злоупотреба със служебно положение.
Защо това няма да се случи? Корупцията в местната власт е новата мощ на групировките. Осъдят ли общинаря, ще лъсне онзи, дето го е "спонсорирал", лъсне ли той, ще изгреят и другите от неговия кръг. И така - колкото повече се разплита, толкова по-нависоко се стига - дорде не видим кой министър е най-заинтересован.
Какво се случва, когато всички подобни мерки останат пожелателни? В Нова Загора ще отрежат няколко дървета и ще забравят. Фонтанът на пл. "Славейков" и тази година ще остане празен - сигурното си е сигурно. Няколко силно рушащи се сгради ще бъдат досъборени.
А бавно и полека, успоредно на общинско-правителствения корупционен комфорт, ще се появи и истинско опълчение, което ще продължи да стреля точно. Без справедливост не може. Но понеже правоприлагащите органи доказаха, че над общинарите е само Господ, вакуумът на държавност няма да остане незапълнен дълго време. Някой ще поеме нейните функции, за да защити населението от общинския произвол.  Все едно дали това ни харесва, или не.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7822