ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

23 Февруари 07, 18:29 / Автор: в. Сега
Здравната криза с вот на недоверие не се лекува
Независимо че събра 5-6000 лекари и медицински сестри на протест, Българският лекарски съюз има съвсем частна причина да подклажда бунта - опитва се да стопира плановете на правителството БЛС да не бъде единствената организация, която договаря със здравната каса Националния рамков договор.

Опозицията няма никакъв интерес правителството да падне

Янина Здравкова

"Имаше много сериозна дискусия кои са най-злободневните, кои са най-острите проблеми, но надделя единодушно мнението, че най-широк кръг българи са засегнати от неспособността на правителството да реализира политика на здравеопазване, в която да се гарантира правото на българските граждани да получат нормални здравни услуги. Ние искаме оставка за цялостната политика на правителството и по-скоро за неспособността му да даде здраве на българския гражданин, когато прави реформа на здравеопазването."
----------------------------
Това не са мотивите за вота на недоверие на правителството на Сергей Станишев, който опозицията внесе вчера в парламента. Това е интервю на зам.-шефа на Висшия съвет на БСП Георги Божинов пред "Дарик" по повод искания през 1998 г. вот на недоверие към кабинета на Иван Костов.
При дебатите преди 9 г. социалистите мотивираха искания вот с недостига на отделените от правителството средства за издръжка на здравеопазването и въвеждането на платени здравни услуги по избор, преди да е влязла в действие здравноосигурителната система. Като слабост на кабинета беше посочено и нередовното осигуряване на населението с безплатни лекарства. Тогавашната парламентарна група на Демократичната левица искаше и промяна в здравната политика като единствен начин да се предотврати разпадането на здравната мрежа.

Сега БСП са атакувани за абсолютно същото

Мотивите на десните за вота са нуждата от радикална промяна и лоша държавна политика, довели до дълбока криза. "Има протести на медици, подготвя се стачка, 92% от гражданите са крайно недоволни от здравното обслужване. Протестите на пациентските организации за липса на едно или друго лекарство станаха ежедневие. Министерството на здравеопазването абсолютно безконтролно и безотчетно изразходва пари за лекарства и е създало условия за мащабна корупция. Многобройните необмислени и непоследователни промени в нормативната уредба доведоха до правно-нормативен хаос. Правителството няма стратегия за развитие на здравеопазването", пише още в мотивите.
Единствената разлика при тогавашните и настоящите събития са различните партийни абревиатури. Сега СДС и ДСБ със зъби и нокти се борят за оцеляване при предстоящите избори за евродепутати и кметове. Преди 9 години БСП опитваше да изпълзи на повърхността на след тежкото поражение през 1997 г. Освен партийния цвят всичко останало излиза от една и съща матрица - и мотивите, и гръмките фрази от парламентарната трибуна, и очакваният нулев резултат. През 1998 г. БСП не успя, нито сега СДС и ДСБ ще успеят. И най-важното - нито тогава, нито сега вотът ще помогне и на йота на здравеопазването.

Защото не това е целта

Мизерното ни здравеопазване е любимата дъвка на всякакви политици от всички цветове - прохождащи, залязващи, опитни, случайно попаднали, стратези и пионки. На тази тема са се упражнявали във всички парламенти, като само в предишния вотовете на тема здравна политика бяха 3, внасяни и от дясно, и от ляво. Ако те помагаха, краят на мандата на Симеон Сакскобургготски нямаше да бъде белязан от рекордни дългове на болниците, заплашващи да срутят цялата система, и от повсеместно липсващи лекарства за онкоболните.
Не че сегашните атаки към БСП и тройната коалиция не са основателни. Напротив - напук на отколешното опозиционно недоволство здравната система и в момента си тъне в корупция, няма адекватен контрол, нито качество. Парите не са малко, не са и много, но със сигурност не се разпределят по най-адекватния начин. Достъп до системата имат пациентите с пари и връзки. Лекарите са масово недоволни, а и малкото останали медицински сестри са на път да се изнесат от България. На фона на всичко това здравното министерство в последната година не е направило нищо или почти нищо, дори няма официална стратегия и визия, а коалиционните партньори още не могат да се разберат за ключовите ходове, които да предприемат.
Никой от тези проблеми няма да се реши със задаващия се вот. Да не говорим, че никоя от опозиционните партии, дори и "Атака", не желае да сваля правителството. По елементарната причина, че при нови избори сега шансът на огромната част от искащите вота да влязат отново в Народното събрание клони към нула. Чисто и просто вотът е единственият начин да се чуе, че опозицията не е напълно погребана, а здравното блато е най-лесното поле за изява.
На този стан, естествено, не тъкат единствено политиците, но и самите "фактори" в здравеопазването. И, естествено,

ни най-малко не ги е грижа какво става с него

Шефът на лекарския съюз Андрей Кехайов, подкрепен от съсловната организация на специалистите по здравни грижи, успя да вдигне на протест 4000-5000 лекари, сестри и пенсионери. Мотивът - кризата в сектора, правно-нормативният хаос, липсата на достатъчно пари и отпадането на договорното начало при преговорите за рамков договор.
Здравното министерство обяви протеста като политически, тъй като идва дюшеш на готвещите вот опозиционни партии. Само че мероприятието не беше политическо, а чисто икономическо.
Шефовете на лекарския съюз нямат нищо общо с лекарите и техните проблеми. И изобщо не се интересуват дали има криза, хаос или хармония в здравеопазването. Нещо повече - съществен принос за кризата носят самите те. Не само защото са част от системата, но и защото защитават статукво, което е само в техен и в ничий друг интерес. Истинската и единствена причина за протеста е желанието на БСП, подкрепено и от ДПС, да елиминира лекарския съюз като единствената организация, която преговаря със здравната каса на какви цени и при какви условия ще се плаща медицинската помощ. Говори се дори за отпадане на задължителното членство в БЛС. Той трябва да бъде заменен от организации на джипита, специалисти, болници, от които се очаква, че хем по-добре ще защитят интереса си, хем и по-добре знаят от какво имат нужда, за да се подобри работата им.
Това обаче би представлявало крах за ръководството на БЛС, което води преговорите от името на лекарите. Години наред преговорите бяха лост за упражняване на влияние и за търговия. Касата например се вижда принудена да плаща по-висока цена за нещо, защото еди кой си работи по тази специалност. Иначе няма договор. Или пък поема дадена процедура, защото друг има съответния частен център. Шефът на управата на здравната каса Емил Райнов дори намекна, че за да подпише договор за 2005 г., лекарският съюз е получил безплатна земя в центъра на София.
Но когато се шества из София, страхът от раздяла с кокала се представя като криза, а иначе справедливите искания на медицинската общност са просто употребени.

Чалга
Напоследък централно място в здравната тема заеха и първосигнални скандали. Вместо да се занимават с нещо продуктивно, враждуващите страни се държат като чалга звезди в развод. Шефът на Правителствена болница Любомир Спасов обяви, че здравният министър Радослав Гайдарски не е участвал в нито една чернодробна трансплантация. "Преди аз да отида в Правителствена, Спасов не знаеше къде се намира черният дроб", отвърна обиденият професор. Лекарският съюз само това и чакаше - Гайдарски е повикан да дава обяснения пред етичната комисия.
Чалга разправиите продължиха с разнищване на изключително важния за системата въпрос защо Гайдарски не е плащал наскоро членския си внос в лекарския съюз и може ли да оперира въпреки това. От съюза дори обявиха, че щом не дава лепта, не следва да практикува, нищо, че подобно нещо не е описано в нито един нормативен акт.
Вместо да си замълчи достойно, професорът обясни, че за операциите има разрешение от премиера. "По-рано ми удържаха пари от заплатата. Сега, щом казват, че не се съм го платил, значи не са ми го взели нарочно, за да ми забранят да оперирам", обяви Гайдарски и допълни, че лекарският съюз нито е демократичен, нито може да му забрани да оперира.
С което убеди и най-големите наивници, че между проблемите на здравеопазването и проблемите на управляващите няма нищо общо.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8188