ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

18 Декември 06, 13:07
Безплатен горещ европейски телефон

"На първи януари няма да се събудим европейци. Нещата няма да се променят като с магическа пръчица". Това напоследък ни повтарят политиците, които превантивно искат да се застраховат от естествената поява на евроскептицизъм. Някои неща обаче наистина ще се променят веднага.
Като пълноправен член на ЕС България веднага влиза във вътрешните програми и механизми на съюза. Българинът няма да има доходите, но поне ще разполага с правата на всеки гражданин на Евросъюза. А едно от основните права са да се оплачеш, да потърсиш закрила, да намериш необходимата информация. От догодина, ако ударим на камък у нас, ще можем да изпратим жалбите си на общоевропейските институции, които да накарат нашите чиновници да си свършат работата. Ще можем и да потърсим правата си във взаимоотношенията с другите страни в ЕС. Евросъюзът осигурява и безплатен достъп до най-различна информация. Всичко това не е свързано с познатите у нас опашки и огромни срокове, а става бързо и по най-достъпните и елементарни начини - по интернет, по пощата или даже по телефона.
Малко известен факт е, че ЕС има

горещ телефон, на който може да се попита

почти всичко. 00800-67891011 се набира безплатно от всички страни-членки. От догодина на този телефон би трябвало да ви се обаждат и на български. Там може да се получи подробна информация по въпроси, свързани с местожителство, данъци, право за получаване на помощи в друга европейска държава и т.н. Инициативата е създадена през 2002 г. като част от усилията на Европейската комисия да има по-адекватна функция в живота на европейските граждани. Отговорът се дава в рамките на три работни дни от експерт по европейско право с разяснения за съответното законодателство и насоки за допълнителна информация.
Възможностите за оплакване пък са много. Европейският съд и Еврокомисията вече отдавна са затрупани с дела и жалби от България. ЕК може да разследва всяка страна-членка за неизпълнение на европейското законодателство (с което българското е синхронизирано или предстои да бъде). Комисията има големи

правомощия да налага санкции на държавите

или да се обърне към Европейския съд за прилагане на решението си. Основната задача на ЕК обаче не е да разглежда жалби и затова решаването на проблема може да се проточи дълго. Ако все пак искате да се оплачете на най-високо ниво, трябва да спазите стриктно изискванията за жалба, които са описани на адрес http://ec.europa.eu/community_law/complaints/form/. Европейският съд пък е основният гарант за спазване на общоевропейското право, чиито решения за задължителни за всяка държава, институция или гражданин в ЕС. Като във всяко съдилище обаче успешният край на едно дело иска добър, специализиран адвокат и може да излезе солено. Друго суверенно право на всеки гражданин на ЕС е да се оплаче на Европейския парламент. Петицията може да представи индивидуално искане или оплакване, засягайки приложението на европейски закон или апел към ЕП да се произнесе по даден въпрос. Най-лесният начин за такъв вид оплакване е имейл на адрес Petitions@europarl.europa.eu., като на сайта има указания за формата, в която трябва да бъде написана. Ако жалбата е основателна, с нея се заема специална 25-членна комисия, която ще ви държи в течение докъде е стигнало разрешаването на проблема.
От самите евроинституции пък ще можем да се ожалим на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, който беше наскоро на посещение у нас по покана на българския си колега Гиньо Ганев. Тази институция действа като вътрешен контролен механизъм, който разследва оплаквания от лошо администриране на институциите и органите на ЕС. Европейският омбудсман се занимава само с оплаквания от общоевропейските институции и не се намесва в работата на институциите на отделните страни-членки. За да ви обърнат внимание, там искат

вече да сте ударили на камък,

като сте се оплакали директно на съответната институция. Проблемът не трябва да датира отпреди повече от две години. Евроомбудсманът първоначално пробва да разреши "по приятелски начин" въпроса от жалбата. Ако това не случи, той изпраща препоръка, а в краен случай сезира със специален доклад Европейския парламент. Жалбите на граждани или цели организации се разглеждат до седмица, до месец се решава дали да се започне разследване, което продължава най-много година. Ако петицията е основателна, даже не е задължително проблемът да засяга пряко подателя. От създаването на институцията през 1995 г. до днес европейският омбудсман е разгледал над 20 000 жалби. Той ви очаква на адрес http://www.euro-ombudsman.eu.int/home/en/default.htm.
Някои проблеми обаче могат да се решат по-бързо и лесно. "Solvit" е мрежа, която решава по извънсъдебен път проблеми, възникнали при взаимоотношенията между граждани и институции от различни страни - членки на ЕС. Програмата помага например при признаване на професионална квалификация и дипломи в друга държава, достъп на даден продукт до чужд пазар, признаване на данъци и социални осигуровки или регистрация на автомобил при преместване в друга страна от съюза и др. За целта програмата има клонове във всяка една страна-членка. "Solvit" помага както на отделни граждани, така и на бизнес организации. Европейската комисия координира мрежата, осигурява необходимата база данни и когато е необходимо, помага за решаването на проблемите. Молбата първо се изпраща в местния център, който проверява дали е основателна и пълна. След това оплакването се въвежда в онлайн база данни и автоматично се изпраща в центъра в другата държава-член, където е възникнал проблемът. Оттам до седмица отговарят дали могат да помогнат.
"Solvit" гарантира, че ще намери разрешение на проблема в рамките на десет седмици, и то напълно безплатно. Програмата работи от юли 2002 и

може да се похвали със 75% успеваемост.

Сайтът е http://europa.eu.int/solvit/site/index_en.htm. Преди да се обърнете към "Solvit", от програмата ви съветват да потърсите информация на портала "Твоята Европа" http://ec.europa.eu/youreurope/index_en.htm.
"Fin-Net" пък е подобна програма, която обаче е специализирана в транс­гранични спорове между потребители и финансови институции, а "EEJ-NET" защитава потребителите от чуждестранния бизнес, вносител на некачествени стоки и услуги. Сайтовете са съответно http://ec.europa.eu/internal_market/index_en.htm. и http://ec.europa.eu/consumers/redress/out_of_court/eej_net/index_en.htm.
Евросъюзът си има и служба за борба с измамите - OLAF. Тя се занимава със случаите на ощетяване на общия бюджет на ЕС. OLAF брани интереса на европейския данъкоплатец, като разследва неколкостотин случая годишно, като повече от половината приключват със съдебен процес. Службата може да сигнализирате на адрес http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.html за фалшификация на пари, контрабанда и, разбира се,

за незаконно усвояване на еврофондовете

За жалост OLAF не може да повдига съдебни процеси в държавите-членки, а само сезира съответните национални власти. В проекта за Конституция на ЕС обаче е залегнала длъжност европейски прокурор, който ще може да разследва навсякъде пряко случаите на накърняване на финансовите интереси на съюза.
Така че от догодина никой чиновник у нас вече няма да е спокоен, че може да продължи да го кара през просото. Всеки инициативен българин, въоръжен само с мишка и клавиатура, може да създаде много ядове на немърливите ни държавни институции. Ако пък му е писнало и иска да си потърси късмета в ЕС, може лесно да се информира и да си потърси правата на пълноправен граждани на съюза. С малко рамо от Брюксел нещата наистина могат да тръгнат напред и без магическа пръчица.



От догодина българите имат пълното право да се оплачат от действия на българските министри пред Еврокомисията на Жозе Барозу.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5372