ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

07 Ноември 06, 21:12 / Автор: в. Сега
България е устойчиво корумпирана
Корупцията в България е устойчива величина и няма пробив в противодействието срещу нея. Това са основните изводи на световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл".

Корупцията в България е устойчива величина и няма пробив в противодействието срещу нея. Това са основните изводи на световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл". Тя изследва нивото на подкупност от 10 г. насам и обявява в един и същи ден и час в цял свят класацията си.
В изследването за 2006 г. България е на 57-о място с индекс 4. Миналата година със същата стойност страната ни беше 54-а. В тази класация обаче не мястото, а индексът има значение, защото всяка година в изследването се добавят нови страни. През 2005 г. участваха 159 държави, а тази са 163. Индекс над 5 означава, че се наблюдава трайно справяне с корупцията, а средата е добра за инвестиране.
От всички страни членки на ЕС зад нас са само Румъния и Полша. Северната ни съседка е на 88-о място с индекс 3,1, а Полша е 62-а с 3,7. За останалите членки на Евросъюза средният индекс е 6,7. Гърция и Италия правят изключение със стойности под 5.
Според българското представителство на "Трансперънси" има стагнация в противодействието срещу корупционните практики. "Няма пробив в противодействието на корупцията", обяви Димитър Кюмюрджиев, зам.-шеф на българския клон на организацията. Връщането на нивото от 2002 г. означавало, че са загубени 4 г. "Стратегията на правителството не работи, трябва преформулиране на целите и нов подход", допълни Кюмюрджиев. Той добави, че индексът се покачва и корупцията намалява за всяка страна, която влиза в ЕС. Тази тенденция се забелязва и за 10 новоприети членки.
Най-некорумпираната страна за 2006 г. е Финландия - с 9,6. Тя си връща челното място, след като миналата година за кратко бе изместена от Исландия, която сега е втора със същия индекс. Следват ги Нова Зеландия и Дания. Най-зле са Ирак - 1,9, и Хаити с 1,8. САЩ са на 21-о място с индекс от 7,3, а Русия е 127-а с 2,5.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.091