ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

07 Ноември 06, 20:29 / Автор: в. Сега
Варна с режим на тока в 21-и век. Приватизаторът и властта смятат това за нормално

Токов удар

Как Е.ON превърна Варна в дискотека

От E.ON обещават големи инвестиции, но засега не могат да се справят с авариите.

Компанията не може да се справи с авариите, властта пък вдигна ръце от нея. А варненци хукнаха да се запасяват със свещи

ДДиян Божидаров

Тези дни варненци се шегуват: "В Западна Европа започна да спира токът. Тук ежедневно спира повече от месец. Там виновна е немската компания E.ON. И тук бедата идва от нея. Значи сме изпреварващо европейски град!"
Вън от майтапа ситуацията във Варна е наистина плачевна и се усложнява с приближаването на зимата. Не минава и ден, без авария да остави на тъмно някоя част от града. Спират светофарите, няколко пъти прекъсна и захранването на болниците. По чудо се разминава само с паника. Кмет, областен управител, депутати и въобще всичко, що се именува местен политик, кърши пръсти, скубе коси, оплаква се на институциите и ежечасно вика шефовете на местното "Електроразпределение"... Но напразно. Собственикът на ЕРП - Варна - немската компания E.ON,

или не може, или не иска да овладее положението.

E.ON купи енергото във Варна и Горна Оряховица в началото на миналата година. Дойде с имиджа на добър инвеститор, който ще оправи окаяната електропреносна мрежа. За момента не е ясно колко пари са вложени в това начинание, но ако се съди по резултатите, не са достатъчно. Пряка връзка с авариите обаче има кадровата политика на компанията. С мотива, че от 1 януари 2007 г. енергийният пазар ще бъде либерализиран и затова се налагат структурни промени, E.ON извърши масови съкращения, замаскирани под "Програма за доброволно напускане". На освободените бяха обещани компенсации в зависимост от трудовия стаж, като таванът бе 17.5 месечни заплати. 1100 служители са напуснали ЕРП - Варна през времето на E.ON, сочи статистиката на Федерацията на енергетиците. Сред тях са и доста качествени специалисти, които са предпочели да си вземат голямото обезщетение.
Няма спор, че всяка компания има право да оптимизира състава и работата си. Като се има предвид лошата практика всички държавни фирми да са с безобразно раздут щат, какъвто никое частно дружество не може да си позволи да издържа, със сигурност се е налагало преструктуриране. Очевидно обаче то не е извършено както трябва, след като се сбъднаха предупрежденията на синдикатите, че съкращенията ще доведат до хаос, отлив на квалифицирани специалисти и в крайна сметка до абсурдното ежедневно спиране на тока през XXI век.
Серията от аварии във Варна стартира на 29 септември. Запали се трафопост, а часове наред екипи на пожарната и "Гражданска защита" не можаха да влязат в съоръжението. То бе заключено, а аварийните екипи на E.ON така и не пристигаха. После се оказа, че те все пак влезли в станцията, но пък никой от компанията не сметнал за нужно да информира общинарите, които в безизходицата бяха готови и на Емел Етем телеграма да пратят. Инцидентът остави за няколко часа половината град без ток и показа не само бавната реакция на аварийните екипи, но и нежеланието на енергото да контактува с представителите на властта.
След 4 дни за три часа спря захранването за целия град

Варненци вече упорито говореха за режим на тока,

тръгнаха да купуват свещи от магазините. Този път E.ON нямаше вина - повредата се оказа в съоръжение на НЕК. Нищо обаче не можеше да прикрие слабостите на енергото в следващите дни - ту ставаше късо съединение в центъра, ту трафопост се повреждаше в циганския квартал, ту някакви предпазители изгаряха в трети квартал...
"Основната причина за авариите е недостатъчното инвестиране в мрежата през последните десет години, в резултат на което оборудването в отделни части на електропроводните линии е остаряло и амортизирано. За да се навакса това изоставане, е необходимо време. Локалните претоварвания на мрежата също са причина за прекъсване на електрозахранването. Те най-често се получават в ситуации, при които клиентите ползват по-големи мощности от разрешените им". Така от E.ON обясниха пред "Сега" честите аварии. С две думи - стари жици, кражби на ток, по-голямо потребление, отколкото мрежата може да понесе. Вина имало и лошото време. Ако обаче се прочетат внимателно прессъобщенията след авариите, които по минути описват ситуацията и реакцията на компанията, ще се види, че има много по-голям проблем - аварийните бригади 2 часа не могат да разберат защо няма ток. В резултат варненските квартали се превърнаха в дискотека - ту светне, ту изгасне.
"Хаосът няма как да бъде овладян, защото предстои още 400 души да напуснат "доброволно", коментира Даниела Янева от синдиката. От E.ON гарантират, че аварийните екипи във Варненска област не били съкращавани, дори напротив - увеличили се. Нощем обаче екипите са на домашни дежурства, в случай на нужда ги събират от къщите им. От Федерацията на енергетиците смятат да атакуват E.ON пред Инспекцията по труда - нощният труд бил почти безплатен, малкото оцелели работниците едва издържали, всеки момент и те щели да си вземат шапките. А в E.ON като че ли има еволюция по въпроса отде се вземат толкова много инциденти. В началото и дума не даваха да се обели, че става дума за саботаж от страна на бивши или настоящи служители. Сега отговарят, че "по темата трябва да се произнесат компетентните органи".
Едно нещо не може да се отрече на компанията - откакто започна черната серия с авариите, дружеството хвърли доста сили за PR. Пресслужбата вече бързо отговаря на всяко запитване на журналистите (което преди си беше лукс), щедро се раздават обещания и от инвестиционната програма (което, колкото и да е странно, също ставаше рядко). Цялата "политика на отвореност" обаче си остана единствено и само към журналистите.

С местната власт комуникация не куца, ами направо е ампутирана.

Най-напред областният управител Петър Кандиларов и кметът Кирил Йорданов привикаха немците. Поискаха едно - гаранции, че през зимата авариите няма да се повтарят. После имаше среща поотделно - първо с кмета, накрая и с председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. От E.ON се явяваха, обясняваха, че мрежата е стара и ще влагат много пари... и толкова. Все още нито една от институциите не разполага с писмени отговори на запитванията. Единственият напредък е, че E.ON все пак установи тесен контакт с "Гражданска защита". Това наистина бе огромен успех, защото, оказа се, при първите аварии такъв нямаше.
В момента E.ON е в кръгова отбрана - областният управител се жалва от нея на вицепремиерите Румен Овчаров и Емел Етем, общината проверява качеството на тока и плаши да сезира Агенцията за следприватизационен контрол. Синдикатите алармират прокуратурата за финансови далавери, абонати от варненските села пък са завели иск заради ниското напрежение, вследствие на което изгарят електроуредите им. Сини и червени депутати плюнчат химикали за дълги въпроси към Овчаров... Но какво ли могат да сторят местната и законодателната власт, когато всичко е в ръцете на изпълнителнатаω От там пък долетяха следните две новини: че последните аварии са причинени от бурите (така каза шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, който също извършва проверка) и че проблемите са следствие на голямото развитие на региона, което не е подплатено през последните години с адекватни инвестиции в електромрежата (това пък предположи премиерът Сергей Станишев). Т.е. пак обяснения за жици, застрояване, липса на инвестиции не за последните две, а за 16 години. Явно по-сериозни мерки спрямо E.ON засега няма да се вземат.
Немците твърдят, че аварии е имало и преди. Намекват, че

атаката срещу тях е политическа

Че става дума за политика, няма и съмнение. Само че не в техен ущърб. В началото на тази година се разгоря един от най-големите скандали в тройната коалиция - Румен Овчаров поиска големите фирми да могат да купуват ток директно от НЕК, заобикаляйки ЕРП-та. Милен Велчев скочи, обвини го в национализация и сериозно разклати кабинета. Така бе гарантиран интересът на ЕРП-тата, приватизирани по царско време. Може би точно заради силното си лоби сред управляващата коалиция E.ON са спокойни и не се хабят да вземат насериозно някакви местни политици.
А варненци, вместо да се чудят кой всекидневно им спира тока, трябва да наизустят три думи: "обстоятелства на непреодолимата сила". Те са записани не в приватизационния договор на E.ON, който се оказва най-секретното нещо в държавата, а в личните им договори с енергото. Тези три слова заместват думата "авария". Обясняват я наукообразно, за да вдене потребителят за кво иде реч. А вдене ли, в следващото изречение със сигурност ще разбере, че за спиране на тока поради "обстоятелства на непреодолимата сила", отговорност не носи никой. Няма E.ON, няма Милен Велчев, няма Станишев... Пито - платено! Ако не е пито, пак ще бъде платено. Дори и на тъмно.



Търговците на свещи вдигнаха оборотите.



Макар да говори прекрасно немски, кметът на Варна Кирил Йорданов трудно намира общ език с председателя на УС на "Електроразпределение" - Варна Райнхард Ашендорф.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.103