ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

03 Септември 06, 14:09 / Автор: Иван Иванов Финансов експерт
Цените на "Топлофикация" задушават потребителя
ДКЕВР е трябвало да бъде преградата срещу престъпленията в дружеството
Шефът на ДКЕВР Константин Шушулов (вляво) си е затворил очите, като е допуснал формирането на цени, довели до нецелесъобразни приходи.

Случаят "Топлофикация" показва, че не някой някъде нещо е откраднал, а че защитните механизми на държавата не функционират. Всяка държава изгражда заградителна мрежа от защитни механизми, която брани законността. Законовата база се защитава от многото форми на проверка, през които всяко капиталово дружество като "Топлофикация" е длъжно да премине. Тези форми на проверка трябва да спрат най-големия крадец и да го накарат, за да може да ги заобиколи, да конспирира. И така - първо да наруши законовата база на  дружеството, в което работи, особено когато то е държавно, а после -  продължавайки с конспирацията, да извърши самото престъпление.
Преградите, които е поставила държавата в този случай, са под формата на периодични данъчни проверки, на одиторски заверки, на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Всъщност ДКЕВР е трябвало да бъде преградата срещу престъпленията в "Топлофикация", тя узаконява разходите по пера на дружеството. В нито един одиторски доклад обаче за последните 10 години не е повдигнат въпрос, който да се дискутира и да излезе като проблем. Управлението на дружеството не се е откроило като негативно. Поведението на Валентин Димитров с нищо не се е отличавало от поведението на един добър ръководител.
И тук възниква въпросът - защо всички контролни органи на тази държава не са видели нищо. Те реагират, едва когато  информацията за сметката от 1,6 млн. евро на Димитров се получава от Австрия. Тази негова практика е продължавала с години. Никой не я е спрял. Никой не е констатирал, че това е схема, която се отклонява от нормалното. Това означава едно - държавата няма успешни начини за спазване на собствената си законова база. Това е причината Европа да ни критикува. И те са прави.
Представяте ли си подобно поведение да бъде издигнато в ранг на политикаω
Това е вече голямото престъпление. Изумителното е, че Константин Шушулов, председател на ДКЕВР, обяснява, че 30 милиона лв., (една скромна цифра, която те са могли безспорно да определят, а вероятно парите са много повече), са похарчени за неща, които нямат нищо общо с предмета на дейност на дружеството. А по това време цените на крайния потребител са завишени, крайният потребител се задушава.  На фона на ареста на Валентин Димитров, когато общественото мнение е настръхнало, Шушулов, който всъщност представлява държавното контролно участие, тоест трябва да определя целесъобразността на разходите (което не е правено), започва да обяснява, че 30 милиона лв. от приходите на дружеството не влизат в цената на крайния потребител.
Това е поразително невярно.
За да може да се получи голям приход, в който са влезли тези 30 милиона и никой не ги е забелязал, можем да си представим какви цени "Топлофикация" е аргументирала за крайния продукт, които Шушулов е одобрил, и колко са надути тези цени. Шушулов си е затворил очите, като е допуснал  формирането на цени, довели до тези нецелесъобразни приходи. Харчат, защото парите ги има, а не защото не стигат.
Да допуснем за момент, че тези 30 милиона лева са от печалбата на дружеството. Всеки държавен орган е заинтересуван, колкото може по-голяма част от печалбата на неговите дружества да отиде в бюджета. Константин Шушулов е постъпил срещу логиката на функциите си. Той позволява нецелесъобразни разходи, вместо да прибере печалбата.
Можем да си представим каква печалба се формира в дружеството, което не е тайна, тъй като това са финансово-счетоводни документи, те се гледат от зрящи хора.
в. Политика

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9411