ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

24 Август 06, 11:25 / Автор: ТОНИ ФИЛИПОВ, Д-Р
ИЗ ДЕЛНИЦИТЕ НА ЕДИН ЛУД
Понеделник, 7 август

Вестниците се занимават на широко с новия именник на българите. През 2006 г. у нас 38 младенци са получили името Исус, а една младенка името Дева Мария. Родили са се и две Клеопатри и един Цезар, един Ромео и 17 Жулиети… Зоро се родил, Тарзан също… Абе каквото ви дойде наум. Даже Будьони се родил.
Тази мода не е от вчера. Познавах една Офелия. Преди 1989 г. много є вървеше, защото твърдеше, че е кръстена на ОФ-то. Но след промяната се наложи да си търси ново ономастично прикритие. И го откри при Шекспир. Помня и един Сталин. След като се разбра за култа към личността, на село почнаха да му викат Анго. Що Анго и до днес не знам. Но все пак това бяха изключения. Повечето хора си кръщаваха децата на дядовците. Е, не съвсем… Светльо на дядо му Ламби, Ташко на дядо му Мъдьо… Но поне се търсеше някаква етимологична свързаност. И всеки си носеше отреденото име. Както казваше Рачко Пръдлето "Защото човек, защо живей, да прощавашω За едната чест и за красното име."

Германският професор Ханс-Хилгер Роперс изнамерил първия в света хап срещу тъпота. Изнамерил е грънци! Това хапче никога няма да бъде изнамерено. Защото то противоречи на човешката природа. Тъп е само сравнение. Ако изчезнат глупавите, на чий фон ще изпъкват умнитеω

Ако нямаше 390 хил. тъпи абонати, които безропотно да плащат всяка посочена от монополиста сметка, как би могъл оня тарикат Вальо да надипли милиони евраω Никак. Тъпотата и умността вървят в "заедност", както би казал философът Доган. Но, и тук е самата диалектика, постъпките на Вальо ще доведат до поумняване на част от тези 390 хил. абонати. Защото, както е казал класикът, глупостта често се лекува успешно с неразумни средства.
В Пиринска Македония не говорели български, а македонски, пишело в учебник на Скопския университет.

Аз се чудя що ние с тъщата все не можем да се разберем, а то било щото говорим на различни езици… Македонският и пазарджишкият изглежда са особено несъвместими. За тия, дето не знаят как се говори в Пазарджик, мога да илюстрирам с един цитат от онзиденшния "Стандарт": "Мозер мое да смени Неделчо Беронов, ако той се откае от изборите."

Освен това в Пз не викат "защо", а "оти". Вместо "не", викат "ба", вместо "къде" "дека", вместо "аз" "язека", "чогати" вместо "като че ли" и т.н. Понякога дори и пазарджишки да говориш, пак не можеш ги разбра, щото те повечето не са от Пазарджик, а от селата.

"24 часа": "Първанов се надвиква с гръмотевици". Това станало на Предела вчера. Надвикал ги. Когато е в кампания, човек може всичко да надвика.
Но, момент, това още не е всичко. "Труд": "Дъжд и трус при реч на Първанов". Речта, така разчитам посланието на колегите, предизвикала земетресението. Е, не много силно, 3.3 по Рихтер.

На този фон само "Стандарт" някак издребнява: "Чарът на Първанов е в алаброса".

Г-н президентът надвикал гръмотевиците, предизвикал трус от 3.3 по Рихтер, те му гледат алаброса!

Обаче, помнете ми думата, битката за президентския пост ще се изостри още повече. Президентската заплата скача от 2466 на 2532 лв. Всички кандидати, които разчитат само на заплата, още повече ще се амбицират.

Вторник, 8 август

"Труд": "Един от бисерите по Адриатическото Черноморие остров Свети Марко ще бъде разигран на международен търг…"
На Адриатическото Черноморие! Жив да не бях!
Ай, жега, жега… И кръвното прави приливи и отливи…

Пак в "Труд колегата Веселин Желев, (същият, дето написа "кръвта вода не става и дивото зове" по повод на българското гражданство на Любчо Георгиевски) днес пише: "За това, което прави иранският президент, е писал още Шекспир в "Хамлет": "Макар да е лудост, има разум в нея". (После се чудим защо кандидатстудентите пишат: "По въпроса за победата на Тервел писал Карл Май."

Затова винаги предупреждавам, че журналистът не бива много да чете. Начетеността е едно от най-рискованите качества в тази професия. Защото начетеността има имплицитно заложен стремеж за изявява. А изявената начетеност много често разкрива дефицити в истинската интелигентност. И то е лесно обяснимо колкото повече чужди мисли научиш, толкова повече свои забравяш. Щото капацитетът на мозъка не е неограничен. А да се начетеш с Шекспир е една от най-опасните начетености.

Та и колегата така. Явно "прекалено много неща знае това момче и те го объркват". Точно от този феномен се е родил изразът "и най-умният си е малко прост".

Пак в "Труд" питат проф. Генчо Дайнов: "Вярно ли е, че сте напуснали СДСω" Обаче Генчо отказва да даде отговорω Защоω От срам, защо. Затова "Новинар" са коментирали с основание с думите на Лорд Халифакс: "Невежеството кара повечето хора да постъпят в някоя партия, а срамът не им позволява да я напуснат."

Питат го Генчо още верно ли е син. Той се докача: "Съвсем очевидно всеки който ме наблюдава през последните 16-17 години, е убеден, че аз съм син демократ от прогресивен тип".

Объркан съм. Не разбирам защо Генчо да е демократ едва от последните 16-17 години! Ами преди товаω Нима в Института по история на БКП му е било отказано правото да бъде демократω

На нас в Университета никой не ни пречеше да сме демократи, стига да го пазехме в тайна.

Объркан съм още и от словосъчетанието "прогресивен демократ". Щото аз с простия си акъл не мога да си представя ретрограден демократ. Не че не може да има, сигурно може, но аз не мога да си го представя. Може би само Костов прилича малко на непрогресивен демократ…

Транспортното министерство щяло да поиска спешно от финансовото от 120 до 150 млн. лева за покриване на най-належащите плащания на железниците.
БДЖ си купили "Фоксфаген Фаетон" за 150 000 лв., най-скъпият модел на тази марка! Шефът на БДЖ обяснил, че това се наложило, защото компютърът на досегашната им кола (Пежо 407, още в гаранция) се развалил.

"24 часа": "Министърът втрещен от лимузината на БДЖ."
Явно разумът ми започва нещо да ми изневерява… Даже и не изпсувах.

Сряда, 9 август

Ревизията установила, че софиянци са ощетени от Топлофикация с 33 млн. лв. Всеки абонат е спонсорирал дружеството с по 80 лв. Обаче от министерството на Овчаров викат, че надвзетите пари не можели да се върнат.
Не може, не може! От както съм на тоя свят, а то не е да е от вчера, не помня случай държавата да е върнала.

Проф. Шушумушулов обяснява, че тези 33 млн. не били от джоба на хората. Парите идвали от две места: от печалбата на дружеството и от забавените плащания към "Булгаргаз.

А печалбата на дружеството откъде идва бе, баламурник!ω Печалбата да не я пърди магарето!

Не е възможно, братя! Не е възможно да са откраднат 33 млн. за 10 г., когато е възможно да се откраднат 133! Проф. Димитър Иванов, който през 2004 г. е избран да замести Вальо Топлото, (но Милко Ковачев "като един Матросов" застанал на амбразурата и недопуснал смяната) ги изчислява на от 150 до 300 млн. лв.

Честито на печелившите!

"Нощен Труд" Овчаров чете Хари Потър".

Ама много е скромен г-н Овчаров, не мислите лиω Би могъл да му преподава на Хари Потър, а той още го чете!
Г-н Овчаров, Ницше вика, че лошо се отплаща на учителя си онзи, който остава все ученик."
"Труд": "Мерим от Космоса топло ли е морето." Като няма пари да отидем да премерим на място…
"Дума": "Възрастните питат кога ще вземат увеличените пенсии". Цитират една госпожа: "По-добре беше да ги бяха дали по-рано."
По-добре за кого бе, госпожаω! По-добре е за вас! Да идете на Албена, да плетете мильо на една кука и да льокате коктейли, налиω Или, каквато била модата сред пенсиите в Перник, да идете да разглеждате Лувъра. И като дойдат изборите вече да сте забравили каква битка води социалният президент за това увеличение!

Ай да се не знаете и егоистите!

Абе, мискини, таман се сетих да ви питам. Верно ли е това, дето разправя Юлиян Караджов, специалист по наркотици, че 2/3 от пушещите трева били възрастни. "Познавам, вика, и 60-годишни доценти, които пушат трева."

Експерта, бъркаш, Генчо стана професор, не е вече доцент и освен това е на 50, не на 60… И аз го познавам.

Въпросът обаче е, че пенсиите не само се друсат (и не само от Паркинсон), но и произвеждат дрога. Вчера заловиха 63-годишният дядо поп Кирил Папудов от Петричко за 7-и път с канабис, 7.5 кг. му намериха. Дедо поп вика, че не било грешно човек да изкара някой лев повече.

В интерес на справедливостта, не бива пенсиите да поемат целия срам за този блуден свой представител. Защото дядо поп има сложна ролева структура: поп, социалист, пенсионер, наркодилър.

"Атака" пише, че "бившият негър" Майкъл Джексън обвинил адвокатите си в заговор с цел да го обанкрутят.

Това обяснява защо в последния списък на най-богатите американци името на Майкъл Джексън го няма. Има обаче едно ново име. Името на адвоката на Майкъл Джексън.
Може би скоро до него ще се появи и името на адвоката на Вальо Топлото, кой знае!

"Стандарт": "Изгладнял пазач шамаросва шефката си".
Агресорът обяснява неразумната си постъпка така: "Поставих є ребром въпроса за порциона, който ни се полага. Направо е подигравка да ни дават по един мизерен сандвич през 12-часовия работен ден".

120-килограмов пичага, милиарди клетки зяпнали и викат "Дай да ям!" и тя му дава две филийки, подлепени с пастет! Ще я бие не, ами и сянката ще є бие!
Иначе тоя бил известен като много кротък човек. Когато е сит. То с повечето хора е така. "Когато човек е истински гладен, той не изпитва нищо друго, освен глад."

Виж, като се наяде, нещата се променят. "Похапналият с наслада човек започва да изпитва най-нежна обич към околните. В тия минути той дори престава да мрази роднините на жена си. (Бабо, това Джером К. Джером го твърди, не аз! Аз к'во… Аз просто се съгласявам с него.)

"Дума" напомня какво казва Дядо Вазов: "От всички наши първи революционери само един Левски може да печели от всяко ново разчопляне на неговия живот…"
PR-специалистът Арман Бабикян вика: "Мероприятието "Гоце" трябваше да завърши с увит с трикольор президент."

Така и завърши! И Първанов спечели от разчоплянето. И станаха двама с Левски. От простотията на Костов.
Пожарникари в Манчестър изпрали един колега в пералнята. Даже пуснали и центрофугата. Оцеляло копелето! Сега ще ги уволняват. Та вземайки повод от този случай, колегите от "Сега" правят извода: "Не от всеки пожарникар става Бойко Борисов."

Нерде Ямбол, нерде Стамбол… Ама да не изпуснат случая да натъртят, че първата специалност на Бойко е пожарникар.
В китайския град Нанджин направили бар, в който било разрешено да се бие персонала. Срещу заплащане келнерите се дегизират като някой омразен началник и пилият няколко оризови ракии гражданин можел да си ги млати, докато му олекне.

Нищо ново. Това е отдавна известно в българската социология като теорията за социалните отдушници на Стоян Михайлов. (Например, отиваш на мач, за да си отебеш на съдията и се връщаш облегчен.)

Защо Райчев (в книгата си "Младата личност и "малката правда" цитира нашироко Стоян Михайлов, което предполага, че го познава донякъде) не посъветва властта да тури на всяка спирка на метрото по една кукла с лика на Вальо Топлото и по няколко чифта боксови ръкавици. И срещу такса от 5 лв. да позволи на народонаселението да излее гнева, натрупан през последните 10 отоплителни сезона. Никой повече няма да спомене, дори и бегло, за връщане на надвзетите пари…

Защото така или иначе народът знае, че парите няма да му се върнат. Поне не и с конвенционалните средства. Виж, ако тръгнат абонатите с гьостерицата, нещата ще придобият по-оптимистичен вид. Но народът, обръгнал на трайното злополучие, и занапред ще продължи да плаща сякаш се отоплява, а всъщност само ще се размразява.

Четвъртък, 10 август

Прокуратурата не се сетила да провери дали Вальо има сметки в България. Поради което той успял от ареста (което е съвсем нормално за един арестант на свободна практика) да поизпразни сметките.
Не се сетили! "Дето се казва, из цялото село те търсих, дядо попе, само у вас не ходих".

Те сигурно са си мислили: "Той да не е прост, та да държи пари у нас!" Затова казвам, че простотията на българина никога не трябва да се подценява. Понякога анализаторите се чудят как да обяснят едно или друго събитие. А то си има най-простото обяснение просто сме прости…

"Новинар": "Червените обвиниха Ники Василев в некадърност".
Това не е обвинение, това е истина.

В "Стандарт" пише, че Никито учел френски, но обучението му вървяло много бавно. Уж, че бил много зает, затова. Но според мен червените са по-прави.
"Новинар": "Петър Стоянов се връща в президентската битка". По молба на Лудото Яне. Иди ми-доди ми. Яне вика, че Биберонов не бил избираем, а Пешето бил. Да, бе, избираем е! Избираем е като… като Канал 1 е избираем.
"Стандарт": "Август е опасен за здравето на шефа".

На "Стандарт" им е лесно. Чорни е в Израел със запрещение да се връща. Ама не така стоят нещата при другите… И затова си позволяват пълни инсинуации. Стигнали до обобщението на базата на два случая старшина Касабов, който оня ден надупчи шефа си за едното уволнение и гореописания от нас случай с големия гладен мъж. И пишат: "Психологическият тормоз, на който много шефове подлагат подчинените си, е честа причина за натрупване на агресия у тях, обясняват психолозите. Но подчертават, че в повечето случаи разтоварването се осъществява не с юмруци, а с вицове и злостни шеги зад гърба на шефа".

Не е вярно, не е вярно! Психолозите бъркат! Не всички пускат злостни шеги зад гърба на шефа си.
Колегите поканили социалната психоложка доц. Зографова да обясни причините за агресията. И тя дава едно задълбочено научно обяснение: "Причините за агресията могат да бъдат най-различни." ("Майката на психологията е безделието".)

Питат я дали ниската заплата е агресообразуващ фактор. Не била. Но можела да стане, ако към този дразнител се добави и друг, като например внезапно натоварване с допълнителна работа.

Според мен това не е повод да си биеш началника. В природата на работодателя е непрекъснато да обмисля въпроса дали не би могъл да използва кадрите повече и по-добре на същата цена. Пък като не може не може.

Шефът на Съюза на потребителите Кърлев вика: "Правят се смешни неща, защото се контролира изходящата температура, без да се знае входящата. Т.е. крадат ни, продават ни по-студен топлоносител…"

Ами като сте прости! "Ако ми бъде позволено, без това да ми се приписва като самохвалство", аз например, ако имах парно (да пази Господ), никога не бих се оставил да ме цакат те мен със студен топлоносител. Ако трябва ще подгрявам радиатора, но на изхода топлоносителят ще излиза по-топъл, отколкото е влязъл. И не само, че няма да им плащам, ами и пари ще ми връщат.
В Часовете пуснали снимка на новите придобивки на Арсенова. Освен "асуанската" пирамида в полите на Витоша, госпожата построила и триетажна вила на морето.
Още веднъж честито на печелившите!

"Труд" пише, че от ВиК щели да въведат такса "дъжд" за фирмите. 10 ст. на кубик паднал дъжд (само щото е паднал) и още 20 ст. за пречистването му. Таксата била одобрена от ДКЕР.

А защо само за дъждω Ами сняг, градушка, светкавица… Ами въздухω Да, бе, наистина, ами въздухω Човек само като диша и отделя въглероден двуокис. Но човек не само диша, той също… искам да каже, абе сещате се какво искам да кажа. В Австралия сложиха данък пръдня на кравите, именно защото замърсяват въздуха и ускоряват глобалното затопляне… Представям си как бъдещият човек ще върви с водомер отпред и манометър (в краен случай катализатор) отзад… И тогава парното ще ни се види като пионерски лагер…

Петък, 11 август

"168 часа"пише, че Вальо Топлото дал компютри, принтери, скенери на Софийската организация на БСП, демек на Овчаров. Освен това по препоръка на Овчаров (ако трябва да сме прецизни на секретарката на Овчаров) Топлофикация закупила 3500 билета (половината) за шоуто на Нешка Робева по нейна молба. А според някой си Петров от "Топлофикация" другата половина от билетите ги изкупил "Булгаргаз". Значи Нешка, ако нямам грешка, е прибрала 42 хил. лв.

Nihil admirari! Още една същностна част от социофила в мен умря. Не му давам много до окончателната кончина.

Абе, какво стана с гена на Левски, беω Нищо ли не може да се направиω
Йоло Денев вика, че благодарение на него цялата небесна енергия на бог Тангра щяла да се излее върху електората на Атака.

Един тандем Сидеров-Тангра би имал сериозни шансове.
Не знам, но все повече се обединявам около една надежда. Че народът ще получи "сатори" в някой от следващите моменти, или години. Будистките монаси се затварят в манастир, карат на хляб, вода и молитви около 20-30 години и изведнъж получават "сатори". Думата "сатори" произхожда от японската зен традиция и означава момент на просветление, момент на разбиране на Истината.
Основната техника, чрез която се стига до "сатори", е себезапитването, което става със "зен-коан" въпрос, който не може да получи интелектуален отговор. Например: Кой е вътреω Кой съм азω Кой е другω Кой е свободаω

Да не ви занимавам сега с подробности. Само ви съветвам по-често да си задавате въпроса: "Кой е вътреω" Но преди това се уверете, че наистина има някой.

Янаки Стоилов, Ал. Лилов, Нешка Робева, един друг и още двама учредили "лява инициатива" в БСП. Като чул за Нешка, Овчаров рекъл само: "Храни куче да те лае.

В събота Параванов беше на Рожен да прави "Рипни Калинке". Пенсиите много му се радвали. Даже една пенсия скандирала: "Да живее президентът… Да живее президентът… Да живее президентът… с моята пенсия да живее…

To be continued
Някой друг път

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1599