ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

19 Юли 06, 23:18 / Автор: ТОНИ ФИЛИПОВ, Д-Р
ИЗ ДЕЛНИЦИТЕ НА ЕДИН ЛУД
Понеделник, 10 юли

Няколко сутрини ме събуждат стресово. Комшиите отсреща точно в 7 насилват радиото до дупка и отварят прозореца. Писна ми, направих им забележка. Комшийката вика: "Той, дядото, понеже е глух с едното ухо, той го пуска силно."
Викам й: "Ами, госпожа, той, не дай боже, ще оглушее и с другото, ние какво, да мрем ли!"
Така си я караме. Мисля си, че каквото и да направи властта, не може да те изтормози толкова, колкото съседите могат. Защото от властта можеш да се скриеш, поне за известно време, но от комшиите не.
Ориентирате ли се вече, граждани, как се формират цените на парното в Софияω Освен това, което наистина дължите, в сметката има компонент за шефа В. Димитров, има компонент за 82-годишната мама Цецка (майката на Димитров), има фракция и за фирмите на покойния Жоро Илиев, може би има и за Овчаров и за още много знайни и незнайни труженици на полето на корупцията. Тепърва ще научаваме. Може би.
Учете, братя, Марсилезата или друга някоя революционна песен! Няма да стане тая само с добро. Защото мирният вариант предполага нормален съд и неподкупна прокуратура. А нашият случай не е такъв. Магистратите у нас си слагат очите и ушите под задника и си седят на тях, та затова не могат да видят и чуят как се граби държавата. Щото ако, не дай боже, погледнат, току видят, че и те участват в грабежа.
До такава степен вече се мислят над закона, че окръжният съдия на Благоевград Междуречки дори и на прелез с пусната бариера отказал да спре, та за едната бройка да получи възмездие свише, маскирано като бърз влак …
А народът е бесен. Обажда ми се един гражданин в качеството си на абонат на "Топлофикация" и предлага Димитров да бъде сложен в една килия с 15 мангала, по възможност рецидивисти. Останах с впечатление, че храни силната надежда в панделата да го содомизират многократно… Честно казано, за парите, които е откраднал от недояждащи си пенсии, тая награда, без да е напълно достатъчна, изглежда заслужена.
Забележка: Румънски лисици нападат български кокошки. Така ще е вече, границите падат. В Европа няма граници…
Свинаров вика: "Моята кандидатура за президентските избори е много добра".
К'во добра, бе! Направо е отлична! Теоретично. На практика е друга работа. Ей, Свинаров, от скромност няма да умреш. Не и от скромност.
А пък Герджиков се назлъндисва: "Не искам да ставам президент."
Спокойно, бе! Никакъв риск не поемаш. С тия 2.8%, които са останали на НДСВ, нищо не можеш да станеш.
Вера Кочовска вика: "Казвах тогава на много хора, на политици също, (Я, и според нея политиците не са хора!) които са идвали при мене, че не е чиста работата на гърбоносия, защото той не обича българите с такава обич, каквато те заслужават." (Слава Богу, че не е такава, каквато заслужаваме!)
И аз, дето нямам провиденческа дарба, го казвах, ама на народа такъв мерак му беше Царя да го спаси! А, както се знае, за рак, мерак и простак няма ляк… Сега народът друга севда го люлее, ама да видим дали пак ще се хапе по гъза от поредното спасяване.
Труд: "Как да познаем истинския мъжω Не плаче и има поне три официални костюма."
Не три всичко, три официални. Отделно си имал обикновени, колкото трябва. (Имаше един Боровски. Той имаше по един бастун за всеки ден от седмицата и един за Великден.)
Малко съм поколебан в мъжествеността си. Щото май нямам точно три официални. Пък и спомням си, че когато Тейлър от "Дързост и красота" умря (откъде да знам, че ще възкръсне!) малко се размекнах, но не е като да съм се разревал с глас…
Ама тия може и да не са прави за трите костюма. Щото така погледнато в България няма мъже освен хюмнето Евгени Минчев, културологът от "Биг Брадър" Демби, Данчо Ментата и още двама-трима.
Юри Асланов вика: "Ако Борисов не се кандидатира за президент, Първанов може да отиде на море."
Да, а ако Борисов се кандидатира може да отиде на кино. Тъй че все някъде ще отиде.
Пък Татяна Дончева се кълне, че била изкъде Бойко, но се страхувала, че може да обяви война на някоя държава.
Явно и в "Новинар" се прокрадва тоя страх, та търсят оправдание. Цитират адмирал Дж. Кроу, който бил рекъл преди войната в Ирак: "За да бъдеш велик президент, ти трябва война. Всички велики президенти са имали своята война".
Потвърждава се хипотезата, че не случайно Първанов прати Филчев при казахите! Искаше чрез Филчев, койтосам по себе си си е casus belli, да стане велик президент и да не го запомни историята като прост социален президент.
Костов предложи шефа на КС Неделчо Беронов за десен кандидат за президент.
Бай Беронов е роден в далечната 1928 г. Ако го изберем, ще си започне мандата на 78 г. и, Господ здраве да му дава, ще го довърши на 83 г., или мандатът него. Мен обаче възрастта му не ме смущава. Ако е добре с простатата и няма инконтиненции и деменции, к'во като е възрастен. То някои къде по млади се насраха, та...
Председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай се учудва: "За 10 години са минали няколко правителства и е учудващо, че наистина досега тези злоупотреби на Валентин Димитров не са били открити."
Ага, моят професор много обичаше да разказва една притча из вашия фолклор. След преврата през 1907 г. младотурците отишли при Султана и поискали да им даде цялата власт. Той се съгласил, но поставил условие да дойдат на вечеря в двореца, за да прецени дали са готови да управляват. Отишли те, софрите отрупани с ястия, но като посегнали към приборите, видели, че лъжиците дълги по метър и двайсе. Както и да се мъчили, не могли залък да хапнат. Погледал ги Султанът, усмихнал се и плеснал с ръце да влязат старите везири. Седнали старите около софрата и почнали да се хранят. Гребне един с лъжицата и внимателно поднесе към устата на тоя срещу него. После онзи гребне и му върне жеста…
"Така се управлява държава заключил накрая Султанът".
И понеже няма историческо свидетелство да сме взели нещо положително от другите народи, тоя механизъм е залегнал в основата на българската политическа култура. Ама ония ливади на Запад не го знаят и затова не могат да разберат, че у нас борбата с корупцията се води само във вечерните новини.

Вторник, 11 юли

Вчера три часа извисях в данъчното. Щото нали обслужват на едно гише. В смисъл, че една чиновничка обслужва всички чакащи, независимо по какъв въпрос. Та на вратата гледам табела: "Работим с клиенти само до 14 часа".
Как клиенти, бе, вашта… Да не съм дошъл на баща ви в бакалията, че да съм ви клиент! Аз съм ви чорбаджия! Или би трябвало, щото от моите данъци получавате заплати!
Възмущението ми обаче бързо премина. Още като видях онази кисела госпожа вътре си промених възгледа и започнах да смятам, че нямаше да е зле да ме тълкува поне като клиент. Защото един бакалин е любезен с клиентите, поне докато им взема парите. (Малко се нерви само като връща рестото.) А тази киселата се държеше с мен така (не мисля, че имаше нещо лично, тя така си се държи), сякаш є искам пари, не є давам. И през цялото време ме гледаше с поглед, който ме караше да се чувствам ужасно недостоен да є говоря.
После се чудят вестниците защо най-много кандидати в СУ записали публична администрация. Ами щото искат да станат чиновници, затова.
Щото да станеш чиновник значи направо да си смениш породата, да станеш по-висше същество същество, което има право да гледа отвисоко и безнаказано, да причаква в края на коридора себеподобните си и да си отмъщава на тях и за ниската си заплата, и за мизерната работна среда, и за цената на парното, и за пияния си мъж, и за ония келешчета, дето знаят само да искат пари, а пари няма… Защото чиновническите заплати са ниски, а стимулите са само морални в права за самоутвърждаване над себеподобните…
При всеки сблъсък с чиновник се замислям как могат хората да бъдат толкова зли.
Но, да ви кажа честно, и тези от опашката не бяха по-малко зли. Идва едно бейби с бастун. Дали наистина се нуждаеше от него, не мога да преценя, но куцаше изразително, с амплитуда от 45 до 135 градуса. Изгониха я бабетката като мръсно коте: "Що пререждаш, ма! Всички сме инвалиди!"
Така е! Всички вече сме инвалиди в някакъв смисъл.
Не посмях да я защитя, а и май не бях убеден, че трябва.
Що, бе, що ставаме все по-зли!
Едно възможно обяснение подсказва Луи Фердинан Селин: "Ако хората са толкова зли, то е може би само защото страдат, а трябва дълго време да мине между момента, когато са престанали да страдат, и момента, в който стават по-добри."
Прав е, макар да не е оптимист.
Обажда ми се една госпожа. Вика: "Тия политици в друг свят ли живеят, та не виждат как гине народътω"
Не, госпожа. Няма друг свят, даже няма и друг живот. Животът е един, но просто има две страни добра и лоша. (Така поне разправя горецитираният Селин). Политиците са от добрата страна на живота, а ние сме от другата. И не е само Селин. И Еко така вика. "Адът, това е раят, гледан от другата страна." От едната страна на живота до другата се стига по една стълба, описана от Смирненски. Тези, които изкачат стълбата, отиват от по-добрата страна на живота. Другите си остават бедни. Някои много бедни.
Но добър е Господ, а и президентът е социален...
"Стандарт": "Губим час на път за работа". Според мен, по-лошото е, че и там губим още 8 часа. Щото дето викал шопът, до обяд ми се яде, след обяд ми се спи, а през цялото време имам чувството, че малко плащат.
"Дума": "Рибата става деликатес". Нищо, нищо, важното е, че вашите са на власт. Пък тя, рибата… Четири килограма годишно според мен е напълно достатъчно. Западняците, дето ядат по 25 кг, сигурно фосфоресцират нощно време… Ама ние по обичаме свинската пържола. Имаме такъв някакъв национален предразсъдък, че от рибата ще светиш, пък с пържолата те кара на секс.

Сряда, 12 юли

Валерия Велева написала анализ в "Труд": "Разпадът на триадата е фалшив рефрен". И доказва с първо, второ, трето и четвърто, че коалицията няма да се разпадне. И накрая обобщава: "Жълтият сепаратизъм е пушек без дим".
Браво! Крайно време беше някой да опровергае заблудата, че няма пушек без огън. Тази заблуда господства в българските земи вече 1325 г. А според някои изследователи си я носим още от Кубратова България. Защото, твърдят те, като накарал синовете си да чупят клечките, за да им докаже силата на единството, Кубрат след това хвърлил отломъците в огъня, за да им демонстрира и втората си мъдрост че няма пушек без огън. (Той тогава така мислел погрешно.)
Между другото, като заговорихме за Кубрат и синовете му, да ви спомена само, че Аспарух е водил българите цели 20 години. 20 години, за да ги доведе на този ебан полуостров! Друга щеше да бъде историята на Европа, ако Аспарух беше избрал поречието на Рейн или Сена. Сега ние щяхме да приемаме френците и германците, а те да треперят дали ще ги одобрим.
А пък англичанинът Адам си счупил знаете ли каквоω Счупил си онова, дето Филчев му вика Янко. Теоретично е невъзможно, но "Сън" съобщи за практически случай. Паднал си на оная работа. От леглото, както правел секс. И си счупил Янко-то. Дали е вярно не знам. Щото "Сън" все пак е вестник.
Алкохолният търговец Цачевски, който по съвместителство е и наш посланик във Финландия, вика: "Доган ме прати, ДПС ми прекрати мандата".
Какво нещо! Разправяха ми, че тоя пич си продал апартамента в София, за да си купи (да, бе, не се шегувам!) поста. Дал 36 хил. долара на един Петър, не му знам другото име, примерно Черен Петър, да ги даде на Доган. И с търговийката трябвало да си избие парите и да направи някой лев отгоре, щото кой работи без печалба. Ама на, изгори го Черния Петър. Турска неблагодарност!
В посолството в Хелзинки се подвизавала като консул Анна Сапунджиева, дъщеря на зам.-мин. Сапунджиева. Тя пък не знаела бъкел западен език, а ортографията є на български била първокласна (най-много втори клас, с 15-20 грешки на страница).
Това са само някои от особеностите на българската дипломатическа служба. Други особености научихме от Йошката, от Филчев, от оня шушляк в Тирана в началото на демокрацията, от Тодор Колев, Стоян Ганев… Можеш ли ги запомни всичките.
Станишев вика: "Следя българските медии и постоянно имам усещането, че живеем в държава на скандали и всички ходят оцапани. Пропускат се важните, положителни неща, направени за хората в България". (Гаче ли Царя слушам!)
Станишко, прости сме, бе, нямаме философска култура. Волтер нямаме: "Злоупотребите се тълпят пред очите ви, а доброто, което е скрито и понякога дори последица от тези злоупотреби, ви се изплъзва!"
Но трябва да си по-дървен и от Волтер, за да видиш доброто, родено от ограбената "Топлофикация"… Станишев явно обаче е.

Четвъртък, 13 юли

3 години затвор и 2000 лв. глоба за който купува гласове, предлага пчеличката Мая (най-работната в средите на БСП). Само така! А стига вече циганите са говорили с нашия глас! На балотажа в Пещера мангалският глас стигна и задмина минималната пенсия. Ебати тарикатите, всичко им е безплатно, но гласуването им е с пари! Ай сиктир вече!
Зам.-мин. Бонгалов вика, че пет английски фирми искат да строят затвори у нас! Представяте ли си, братя, гледано отвън каква крещяща нужда от затвори имаме!
Ей, Станишко, това е наистина положително за хората и аз не мога да го скрия.
Инвестицията в затвор се изплащала за 25 години, но при условие, че е пълен поне на 80%. Обаче при таз прокуратура… ("Оферирай!"
Всъщност и на това има решение. Македонците ще си променят закона и ще си внасят прокурор от Европа. На македонците им е лесно. За тях е известно, че нямат raison d'etre или, простичко казано, нямат историческа причина да имат държава… А ний с нашата 1300-годишна история...
Абе, история, история, ама трябва и бъдеще... Аз предлагам, срам-не срам, да дадем поркуратурата на концесия на някоя бяла държава и да си гледаме кефа.
Всъщност, защо само прокуратуратаω Мисля си вече, че голяма услуга ще направи на тоя народ оня политик, който дръзне да даде цялата държава на концесия. И историята ще приеме и оправдае всяка една комисиона по тоя случай. Защото колкото и да е голяма, ще е последна.
Една пенсия чула, че ще се правят модерни затвори, с дрехи без райета, с прилична разкладка и оптимална жилищна площ и предупреждава в "Стандарт" за огромния риск "родните пенсионери да тръгнат да нападат чужди туристи, та да си уредят спокойни старини в частен затвор без сметки за ток и парно."
Да, бе, верно! Колко грижи ти отпадат в затвора.
Бойко помолил главния мюфтия да намали високоговорителите на джамията "Баня Башъ", щото пречат на столичани. Що да ги намали, а не да ги махнеω!
Защо са им. В сходна ситуация един американец попитал ходжата: "Вашият бог да не е глух, та му се молите с високоговорители. Ако е бог, трябва да чуе и молитвите, изречени наум."
"Стандарт": "Валентин Димитров се издънил, когато изтеглил 200 хил. евро за новата си вила".
Глупак. Австрийски банки, швейцарски банки... Аз съм сигурен, че Овчаров, ако има някакви дребни спестявания, (макар че той откровено и категорично призна, че няма и живее само от заплата) би ги държал в руска банка. Руснаците никога няма да го предадат, поне не в името на демокрацията и борбата с тероризма.
Ех Овчаров... Никога не е късно човек да си засере суратя.

Петък, 14 юли

Според НЦИОМ 52% от българите искали красив президент. Правилно. Поради факта, че президентът е една украса в политическата ни система, дори е задължително да е красив.
Гледам го вчера Първанов как зажъна в Добруджа. С оная ми ти бяла риза, с ония ми ти запретнати ръкави, с оня ми ти сърп в ръката… Народен човек, не като Царя да ми се лигави с комбайн. (Ало, протокола, толко ли нема една паламарке, бе, що рискувате Гошо да си отреже некой пръст! Мислите ли, че пак ще е красив без среден пръст, напримерω)
Финландският посланик у нас Кауко Ямсен вика: "Политическата корупция у вас се увеличава".
Верноω Въпреки борбата срещу неяω Не вярвам!
В Перник издигнали за президент Сидеров. Кажи им Перник и не ги обиждай повече. Ако има как да задържат институцията во веки... (Ангеле, бъркате, на Бойко е ред да ни спасява, Сидеров глътна водичка вече!)
Ако въведат данък върху акъла, тия от Перник (и нагоре) ще се окажат много привилегировани. Даже може и изцяло да са освободени нулева ставка.
Евродепутатът Киприану рекъл вчера: "Чака ви тежък септември!"
Ба, само септември…
Отличната кандидатура Свинаров вика: "НДСВ дължи алтернатива на българските граждани за издигане на добра мажоритарна кандидатура."
Не, бе, не … Отивайте си спокойно, нищо не ни дължите. К'вото можахте направихте.
Братя, само един съвет да ви дам на сбогуване. Ако видите, че политик се дави и искате по някаква мазохистична причина да го спасите, не трябва да му викате: "Подай ми ръката си", а "Дръж ми ръката!" Ще ви стисне като умрял ябълка!

To be continued next Sunday

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0693