ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

06 Декември 10, 14:18
Къде е най-добре да останеш без работа

Където и да живее човек, никога не е добре да загуби работата си, но няма спор, че на някои места обезщетенията за безработица са по-добри, отколкото на други.

Има държави, които плащат до 90% от предишната заплата, за да компенсират главоболията от загубата на работното място.

Освен помощите за безработица има ползи като добавки за стаж, голям период от време, в който човек може да се възползва от помощите за безработица, както и осигуряване на средства за покриване на жилищни, медицински и семейни разходи.

Ето го и топ 10 на държавите, в които е най-добре да ни съкратят, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

10. Исландия – Средно обезщетение – 70,9% от предишната заплата

Сумата на помощите може да стигне до 90% за семейства с ниски доходи, които имат две или повече деца. Осигуряват се и средства за погребални разходи, сметки за стоматолог, както и за грижите за деца под 12-годишна възраст.

9. Германия – Средно обезщетение – 72% от предишната заплата

Германците имат право да получават обезщетение за безработица до една година, след като изгубят работното си място, като за млади хора периодът може да се удължи.

Обезщетенията могат да достигнат до 92% от заплатата за семейства, в които и двамата родители работят. Освен това безработните получават добавки за разходи за жилище и здравно обслужване.

8. Дания – Средно обезщетение – 72,1% от заплатата

В Дания периодът, в който безработните получават помощи, може да достигне четири години. Обезщетенията за безработица пък достигат 93% от заплатата за семейства с ниски доходи и двама работещи родители. Освен това има и добавки за жилищни разходи.

В Дания вноските във фонд за осигуряване при безработица са доброволни, а не задължителни, както е в повечето останали държави.

7. Холандия – Средно обезщетение – 73,2% от заплатата

В Холандия помощите за безработица се получават за период до 18 месеца. За семейства с нисък доход и само един работещ родител обезщетението достига до 87% от предишната заплата.

За да има право да получава помощи, човек трябва да е работил 26 от последните 36 седмици. Това изискване не е толкова строго за артисти, музиканти и работещи във филмовата индустрия.

6. Словения – Средно обезщетение – 74,11% от заплатата

В Словения безработните получават помощи до две години. Изискването е човек да е работил поне 12 от последните 18 месеца.

5. Франция – Средно обезщетение – 74,16% отзаплатата

Ако останете без работа във Франция, получавате помощи до 23 месеца. Безработните, който имат деца под 12 години, получават допълнителни средства. Освен това разходите за грижи за децата и храната в училище се променят според доходите, така че ако човек е безработен, не плаща много. 

Френските закони задължават работодателя да плаща обезщетение за стаж до четири месеца, преди да започне изплащането на помощи от фонда за безработица.

4. Швейцария – Средно обезщетение – 81,9% от заплатата

В Швейцария помощите за безработица се получават за период до 18 месеца. Програмата е най-щедра към семейства с нисък доход, в които и мъжът, и жената работят, без значение дали имат деца. Такива двойки получават 89% от предишния си доход.

Държавата осигурява и помощи за жилищни и медицински разходи, както и добавки за семейства с деца под 12 години. В Швейцария работодателите също са задължени за изплащат за прослужен стаж до два месеца.

3. Латвия – Средно обезщетение – 83,4% от заплатата

Програмите за безработица в Латвия поощряват двойки, в които и мъжът, и жената работят, без значение какъв е доходът им. Те получават между 91 и 94% от предишния си доход.

2. Португалия  – Средно обезщетение – 83,4% от заплатата

Въпреки че процентно обезщетенията са същите като в Латвия, Португалия скача напред в класацията, тъй като предлага добавки за жилищни разходи, както и за деца под 12 години.

Ако един служител е работил девет месеца, при съкращаване на работното му място работодателят е длъжен да му изплати заплата за три месеца, ако е работил 20 години, компанията трябва да го обезщети със заплати за 20 месеца.

Програмата поощрява хората със средни и високи доходи – те получават от 84 до 92% от доходите си. Хората с по-ниски доходи получават до 80% от предишната си заплата.

Семейства с деца, в които и двамата родители работят, получават повече от 90% от предишния си доход, без значение какъв е бил той.

1. Люксембург – Средно обезщетение – 84,2% от заплатата

Според класацията на ОИСР най-добре е човек да остане без работа в Люксембург. Тук безработните получават средно 84,2% от предишния си доход за период до една година. За семейства с нисък доход, в които и двамата родители работят, процентът скача до 93%

Държавата осигурява и щедри добавки за жилищни разходи и за деца под 12 години. Изискването е човек да е работил по 16 часа седмично поне 26 седмици през последната година.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.3531