ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

24 Юни 06, 23:07 / Автор: в. Стандарт
Симеон трябва да се извини на българите, казва Стоян Ганев
Симеон получи шанс от Бога и народа да промени съдбата на страната си. Той избра, за ужас на обществото, да промени положението на семейството си. Случващото се е логическа развръзка.

Симеон трябва да се извини на българите

Ако правосъдието в България е независимо, самопризнанията му ще имат последици, казва Стоян Ганев


- Г-н Ганев, в българското общество 4 години името на Симеон Сакскобургготски бе синоним на човек с морал за пример. Сега само за 4 дни тази представа рухна. Защоω

- Симеон получи шанс от Бога и народа да промени съдбата на страната си. Той избра, за ужас на обществото, да промени положението на семейството си. Случващото се е логическа развръзка.

- Познавате ли Пиерпаоло Чераниω

- За първи път чух името му сега.

- Познавате ли роднините на Симеон Сакскобургготскиω Що за човек е първият му братовчед принц Виктор Емануил Савойски, който се разследва по обвинения за пране на пари, организация на мрежа от проститутки и др.ω

- Не познавам принца.

- Кой е Симеонω

- Симеон е човек, който е изпитал всичко в живота. Не знам обаче дали италианският "Ла Стампа" е прав, че сега Симеон изпитва чувство на срам. Мисля, че сега той се надява любимият му израз "Всяко чудо за три дни" да се окаже верен.

- Имате ли представа какви са връзките му с Чераниω

- Единствено от признанията на Симеон и косвено от телефонните записи.

- Корумпиран ли е царятω

- На този въпрос е дал отговор самият цар в обяснението си за скандала. Ето фактите, съобщени от царя: 1. Бидейки премиер на България, той е приел да използва безплатно чужд частен самолет; 2. Въпросният самолет е предоставен от бизнесмен (Черани), който очаква да получи от премиера (поне) държавна поръчка за изграждане на болница; 3. Премиерът, респективно правителството, вземат решението за болницата (за случая потвърждаването или отхвърлянето от парламента е без значение, така както е без значение дали решението е изпълнено или не). Понеже Симеон обича да ни поучава със западния манталитет, ако подобно нещо се случи където и да е на Запад, например ако Буш използва да се вози в самолет на бизнесмен, на когото е предоставил облага от държавата, последствията ще са фатални за Буш - със сигурност ще бъде отстранен от Конгреса и ще понесе санкция от правосъдието. Ако правосъдието у нас е независимо, самопризнанието на Симеон може да има сериозни последици.

- Какъв човек е принц Кирилω Децата на Симеон имат ли икономически интереси в Българияω

- Много слабо познавам Кирил. От естеството на функцията ми знам, че той имаше ключова роля в замислянето и осъществяването на редица бизнес проекти. Не ми е известно някой друг от семейството на Симеон да е имал важна роля в смисъла, който влагате във въпроса си.

- Имате ли представа кои министри от правителството на Сакскобургготски са взимали пари от Чераниω

- Нямам никаква информация за това.

- Давал ли е Черани пари за предизборните кампании на Симеонω

- Ако се съди от телефонните записи - да. Но без други доказателства този факт ще си остане едно съмнение.

- Имате ли представа за контакти на Симеон с други хора, за които има съмнение за договаряне на корупционни сделкиω В какви областиω С връщането си в България преди повече от 5 г. Сакскобургготски демонстрираше контакти с доста влиятелни чужденци от Европа, САЩ и арабския свят.

- Престоят ми в канцеларията до Симеон, както знаете, бе кратък. За това време се натъкнах на някои факти, свързани с разраснали се впоследствие корупционни скандали ("Булгартабак", МИГ-овете например). Алармирах своевременно Симеон, но бях също така своевременно отстранен.

- Каква според вас е идеята на Симеон за бъдещето на върнатите му имоти в Българияω

- Както разбрахте от обяснението на самия цар, цитирам, "това са пазарни теми".

- Кой според вас трябва да си смени чипа - Симеон или българитеω

- Въпросът ви очевидно е риторичен. Мисля, че в един момент на Симеон ще му се наложи да поднесе извинението си към българския народ, включително и за този нелеп израз. Грехът на Симеон не е в изразите, а в отказа си да следва обещания от него на 6 април 2001 г. път за спасение от бедността и терора на престъпниците. Непростим грях е да можеш да помогнеш на народа си, но вместо това да го обречеш на мизерия.

- Не е ли една от причините за провала на НДСВ твърде сервилното поведение на хората в партийното ръководство към Симеонω

- Както знаете, НДСВ възникна като електорално движение. Това бе истинско движение на хора, обединени от идеи как да променят живота си. Случващото се бе реализация на стратегията, която предложих на Симеон в Мадрид, и той ентусиазирано я прие. След триумфалното спечелване на изборите електоралното движение трябваше да се трансформира в нова представителна структура - парламентарната група и другите депутати по райони, които единствено можеха легитимно да представляват спонтанно възникналото движение. Група политици, появили се буквално от небитието, решиха да приватизират движението и да си направят своя партийна машина. Успях в началото да предотвратя това, спечелвайки тогава подкрепата на царя. Както сигурно си спомняте, в НДК Симеон дойде, за да каже на събралите се партийни мераклии да си отиват по живо, по здраво. Малко по-късно обаче Симеон се обърна и това стана допълнителна причина за моето отстраняване. Но оттогава датират и бедите на НДСВ като партия. НДСВ стана може би най-силният източник на отвращение на обществото от партии и партийци. НДСВ възникна уникално - с обръщение на Симеон, но и си отива уникално - със съобщение на италианското правосъдие.

- Вие бихте ли се върнал в страната, за да се включите в предстоящите президентски избори - като гласоподавател понеω Имате ли контакти с политици у насω

- Ще си позволя да обърна малко фокуса на въпроса ви и да ви кажа как гледам на политическата перспектива на България.

България е на кръстопът. Въпросът на въпросите е не дали страната ще бъде приета в ЕС, а дали ще се намери политическа сила, която да сложи край на досегашното статукво и да отприщи икономическия потенциал на обществото. България се нуждае от нова икономическа политика, която да осигури прелом, скок в икономическия растеж. Това е единственият път за излизане от блатото на мизерията. Сам по себе си, без такава промяна, ЕС ще остане като привилегия в живота на управляващите и бреме за мнозинството българи (като цени, данъци, банкрутство).

Що се касае до съществуващите политически сили, положението изглежда безнадеждно, както никога досега. "Опозицията" воюва със себе си в едно перпетуум мобиле. Страната се управлява от безпринципна, но поради това стабилна коалиция, споявана от глад за властване и пари и страх от възмездие. Ако не се случи нещо извънредно, което да промени коренно политическата динамика (което е абсолютно възможно), предсрочни избори са изключени. Скандалът не е такъв фактор. Бих искал да обърна внимание на вярващите в предсрочни избори, че БСП имат резервен и печеливш вариант в случай, че присъствието на царя и НДСВ стане непосилно за коалиционните партньори: царят би бил изваден от там и предаден, в компания с други, на прокуратурата, след което ново правителство ще може да се състави с чакащите т.нар. независими депутати, а и някои други.

Не е възможно БСП стратезите да не разбират, че единствената опасност за партията им могат да бъдат президентските избори.

Антоанета Петева


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.192