ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

22 Декември 09, 16:15 / Автор: Проф. д-р Георги Танев
България - опитно поле за генно изменени продукти
Налагането на ГМО е пореден опит за унищожаване на нашето земеделие Проф. д-р Георги Танев
По всичко личи, че има стремеж България да бъде използвана като троянски кон за превземането на ЕС по отношение на генетично модифицираните храни. Явно някои се надяват, че след като тези продукти се настанят масово и здраво у нас, ще успеят да прескочат европейските бариери след приемането ни в Съюза. Заварено положение! Процесът се подпомага усилено от учени, които в името на доброто финансиране са готови да продадат и здравето на внуците си.

Само че когато "атовете" САЩ и ЕС се ритат и още дълго ще се ритат по този въпрос, защото това са много - ама много - пари, къде е нашата държава да озапти печалбарите да не набутват България между ритниците? ЕС никога не прощава такива неща, а за наказанието има цял арсенал от похвати. Те със сигурност ще доведат до гласно или тихо ограничаване на пазара за българските хранителни стоки, които ще "миришат" на генетична модификация. Вече ни предупредиха за розовото масло. Ами ако учените-поклонници на модифицирането, продавайки се и пригласяйки на чужди интереси, се похвалят как са подобрили българските лозя, какво ще се случи на нашите вина на европейските пазари?

Държавата САЩ, където генно модифицираните организми (ГМО) и продукти търпят бурно развитие и която е истинска майка-кърмилница за своите производители, полага максимални усилия, за да им осигури комфорт на чуждите пазари. Тя е образец за държава, която отлично знае, че ако се "изтегли" от грижите за икономиката, гражданите й ще изпаднат до хала на българите. Милеейки за съгражданите си, американският президент никога няма да си позволи да предприеме действия, които да доведат до затваряне на някои пазари за техните стоки. За разлика от него един български министър-председател демонстративно и нагло се качи на Голанските възвишения и от това последва шумно затръшване на арабските пазари пред българските стоки.

Развявайки знамето на "изтеглянето", държавата и нейните институции в много случаи позволяват на различни държавни поделения да работят в полза на своите временни лични и корпоративни интереси срещу общодържавните, както и срещу здравето на българина.

Правителството на Иван Костов започна унищожаването на българската земеделска наука (и само на нея ли!) с ликвидирането на Селскостопанската академия. Тя беше твърде богата на интелектуална собственост, имоти и други активи и не би могла да остане извън обсега на хищническите апетити от страна на пираните СДС и БЗНС-Мозер. Те започнаха кражбо-разпродажбите, но времето не им стигна за тотално разграбване.
На мястото на академията и под строгия контрол на земеделското министерство беше образуван Център за аграрни науки - без ясни прерогативи, цели, права и финансиране (засега почти без финансиране). За съжаление новото ръководство на МЗГ, нямайки стратегия за възстановяване и просперитет на българското земеделие, демонстрира че няма нужда от науката, оставяйки я в ръцете на група шмекери. Те пък развяват налудничави теории за "самоиздръжка" на земеделската наука в условията на тотално унищоженото ни земеделие и проявяват отново мераци за грабителско разпродаване на наличните активи.

Вероятно те обилно се "самоиздържат" с чужди пари, защитавайки небългарски интереси. Никъде по света няма земеделска наука, която да се самоиздържа! Управляващите се правят, че не го знаят. Може би някой от ръководството на МЗГ, неуспял поради бездарност в научната кариера, сега си отмъщава на цялата земеделска наука.
Институти се прехвърлят към ненужни агенции, създадени в периода "Върбанов" с цел плячкосване. Целта е да останат един-два института за шумно "нищоправене", които да са източник за лично благоденствие на директорите.

За пълното замазване на картината беше създаден и някакъв "АгроБиоТех Парк"(!) с основно звено "АгроБиоИнститут" (все научни имена с много главни букви в тях). В "парка" е включен и Биологическият факултет на СУ. При настоящето научно ниво на този факултет е твърде трудно да се допусне, че той може с нещо да помогне на българското земеделие, като се знае, че там нямат никаква представа от земеделие, ама никаква. Това обединение не може да помогне на земеделието, но със сигурност ще помогне на мегаломанските стремежи на ректора да основе нов Агрономически факултет към СУ. Това ще е следващата стъпка към пълното унищожение на земеделската наука.

В публична дискусия за генното модифициране през декември в столицата участваше и представителка на споменатия "АгроБиоИнститут" (АБИ). След като чу представените съмнения относно безопасността на ГМ-храните в европейските държави, тази дама съобщи, че растенията, които са били подобрявани чрез класическата селекция, били "значително по-опасни от тези, получени в резултат на генетични интервенции". Да оставим настрана научните празноти на представителката на АБИ. Но е редно да разгледаме истинските подбуди за матросовската жертвоготовност, проявена в защита на ГМО.

През 2003 г. АБИ беше финансиран от необявен пред обществото спонсор от САЩ с 200 000 долара. После беше създаден информационен център (ББИЦ), който има за цел рекламирането и разпространението на ГМ- продукти, произвеждани от мултинационални компании. Програмата на центъра се финансира от Международната служба за биотехнологични приложения (ISAA). Това е неправителствена организация с неизвестен за нашето общество спонсор, чиято цел е "убеждаването на гладните и бедни народи в безопасността на ГМО". Не за възможните рискове, а за тяхната липса! Спонсорството за ББИЦ е в размер от 70 000 долара, десет от които вече са преведени. Анонимни източници твърдят, че някои хора от този изключителен институт са на заплата и в една мултинационална компания. По този начин скрити зад научни мистификации някои хора са се превърнали в търговско-рекламни агенти на продукти, които трудно влизат в ЕС. След дългогодишното "нищоправене" явно само PR-дейността им е останала. Тази щедрост едва ли се дължи на факта, че АБИ е на върха на българската наука. Значи има друга причина.

В същото това време в България са се провеждали опити в голям мащаб със семена на растения, добити чрез генетични интервенции. Получените продукти не са маркирани и никой у нас не знае какво точно яде. Има данни, че площите, засети с такива семена, значително превишават разрешените. Вярно е, че към МЗГ има комисия, която разрешава употребата на подобни семена, но там единственият специалист в областта е директорът на АБИ. Освен това се говори, че със средства на института, в който от няколко месеца не са получавани заплати, с 14-дневна командировка в САЩ се е вредил зам.-министър, отговарящ за споменатата комисия. Всичко показва "здравата основа" за плътната "безпристрастност" в разрешителните преценки.

Проблемите със земеделското производство у нас не са резултат от това, че не ползваме ГМ-семена - нашата земя и българските семена са великолепни. Проблемът е, че Световна Банка и ФАР намериха българи-антибългари, които със закони и политически спекулации за "реални граници" унищожиха производствените възможности на българското село.

Тази вакханалия, това безконтролно шетане на чужди интереси, това купуване на учени и висши чиновници стана възможно след разграждане на структурите на Селскостопанска академия и преминаването й на пряко подчинение към МЗГ. По този начин главният счетоводител на министерството може да определя как ще се развива науката. Поради интелектуалната отдалеченост на чиновниците от науката и от необходимите за нея средства, както и поради умишлено лошата кадрова политика на Върбановци, земеделската наука е пред пълен колапс. Заради това някои хора смятат, че единственият им изход е продажбата на националните интереси. Всички научни организации загиват при липса на автономия и демократичен избор на ръководните кадри и в зависимост от чиновнически интереси. Така е, ако земеделската наука попадне под пълния контрол на земеделското министерство. Наука и духовна мизерия не виреят заедно, по-устойчива е мизерията.
__________
*Авторът е бивш министър на земеделието в правителството на Любен Беров

2004 г


Още информация
forum.skycode.com/topic.asp

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0591