ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

16 Септември 09, 00:30
Групировката ТИМ
ТИМ, за която малко се говори, а шефовете й предпочитат да са в сянка
Икономическият конгломерат, известен като групировката ТИМ, съдържа над 150 компании, в които работят около 10 хиляди души. По инерция все още я наричат "варненска" групировка, понеже основните й собственици са от морския град и оттам тръгват първите им бизнес структури, които вече отдавна надхвърлят региона и имат национално покритие.

В това число влизат търговията със зърно, авиокомпания, работеща под флага на България ("България Ер"), банка ("Централна кооперативна банка" – ЦКБ), застрахователно дружество ("Армеец"), редица промишлени, строителни, охранителни, търговски, енергийни, туристически и медийни компании ("Химимпорт", курорта "Св. Константин и Елена", телевизия МСАТ, в. "Черно море", "Алфа радио").

ТИМ – абревиатура или просто тим?

Легендата твърди, че абревиатурата ТИМ е създадена от първите букви от малките имена на основателите на групировката - Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев – бивши морски пехотинци и активни състезатели каратисти на времето.

Самите те отричат това и казват, че от самото начало работят като един отбор (тим) и не са само трима, а повече от десетима партньори, които управляват отделни дейности на конгломерата. Друга част от легендата е за желязната дисциплина в холдинга, изграден като стройна вертикална структура със задължителни етапи на "кариерно израстване".

В различни публикации в интернет все пак се твърди, че основно влияние в управлението на ТИМ имат Марин Митев и Иво Каменов. Първият контролира бизнеса във Варна и в региона, а значително по-младият Каменов, издигнал се по правилата на "кариерното развитие " от обикновен охранител до висш мениджър, отговаря за дружествата в София, включително за "Химимпорт" и ЦКБ. Производствената дейност на корпорацията е поверена на Тихомир Митев.

В началото е събирането на дългове и ваденето на рапани

Според публикациите началото на ТИМ е сложено през деветдесетте години от десетина души, всичките бивши морски пехотинци от поделението "Тихина“ край Варна. Първата регистрация на фирма ТИМ ООД е от 1993 година. Тя се занимава с охранителен бизнес.

"Тихина" е секретно поделение към военноморските сили, където години наред са се обучавали елитните спецчасти - десантчици, водолази и парашутисти. Повечето от основателите са и елитни бивши състезатели по карате. По-късно в структурите на ТИМ на различни постове намират работа и бивши шефове на "Тихина" и треньори по карате.

ТИМ тръгва значително по-късно от останалите силови групировки, които станаха емблема на първото десетилетие от прехода, и води упорита борба за своето място, измествайки постепенно от Северното Черноморие ВИС-2 и СИК. Според редките публични откровения на един от лидерите на ТИМ, "разликата между тях и нас е, че ние не правим всичко за пари“. Според него успехът на групата се крие в постоянството, а не в еднократните удари.

А за негативния имидж на групировката в обществото пак неин лидер заявява, че този имидж няма да изчезне скоро. "Докато се занимаваме с черна работа като събирането на лоши кредити и преследването на длъжници, срещу нас винаги ще има съпротива“, казва той, като по този начин акцентира на едно от заниманията на ТИМ от първите години, запазено до днес – събирането на просрочени заеми по поръчка на бизнеса и банкови институции.

Версиите за първите стъпки на ТИМ са неофициални, а самите босове на организацията не желаят да ги потвърждават или опровергават. Според тези версии ТИМ тръгва като охранителна фирма и първият охраняван обект е курортът "Св. Константин и Елена" (който сега вече е собственост на групата). Начело на охранителната фирма са Тихомир Митев и Марин Митев.

Другият бизнес на ранните тимаджии е добивът на рапани от фирма "ТИМ Фиш". Твърди се, че рапаните са били доставяни на японска фирма по договор, сключен с посредничеството на федерацията по карате.

Експанзията на зърнения пазар

В средата на 90-те години ТИМ навлиза агресивно в търговията със зърно, като постепенно завладява повечето от зърнените силози на бившата държавна фирма "Зърнени храни". Към момента ТИМ има пет големи мелници и 20 зърнобази в цялата страна. Тя се счита за основен играч на пазара на зърно у нас.

По същото време конгломератът навлиза и в лозаро-винарския бизнес и преработката и производството на храни. Така нейни са сухиндолският ЛВК "Гъмза" (чрез ЦКБ), рафинерията за олио "Слънчеви лъчи" (Провадия) и "Прима М" – Полски Тръмбеш.

Твърди се, че първите стъпки в търговията със зърно на ТИМ са били направени с помощта на американския бизнесмен Марк Рич, който имаше особени интереси към България през 90-те години, търгувайки с българско зърно и с петрол за "Нефтохим". Връзката на ТИМ с Рич е била осъществена от покойния вече бизнесмен Никола Дамянов, който заемаше високо място в структурата на ТИМ. Подсъдими по обвинение, че са подготвяли покушение срещу Дамянов, са братята Красимир и Николай Маринови – Маргини.

"Мустанг холдинг", "Химимпорт", "Варна холдинг"

ТИМ е притежател на "Мустанг холдинг", в който е концентриран медийният и рекламният бизнес на ТИМ, (телевизия МСАТ, "Алфа радио", в. "Черно море", едноименна рекламна агенция, киносалони и видеотеки във Варна, ресторанти, интернет-клубове, игрални зали), интернет доставчикът "М Нет" и веригата заведения "М Фуд".

В края на 2008 г. "Холдинг Варна" придоби 32% дял от "Варна риълтис", което стана новото име на "Мустанг холдинг".

В туристическия и развлекателния бизнес ТИМ има солидни позиции по Северното Черноморие. През юли т.г. Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Холдинг Варна" да придобие контролен дял в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена".

През януари "Холдинг Варна" закупи фирмата "Голф плюс", която строи голф игрище край Банско, и "Равда тур", която има ваканционно селище в Равда.

Закупуването на бившото държавно външнотърговско дружество "Химимпорт" даде позиции на ТИМ в производството и реализацията на химически продукти, торове и горива. Схемата на придобиването на "Химимпорт" е класическа – дружеството е продадено чрез Агенцията за приватизация през 1994 г. на работническо-мениджърското дружество Химимпорт инвест", 76.85% от което три години по-късно са изкупени от ТИМ. Управители на "Химимпорт" са Марин Митев и Иво Каменов.

Чрез "Химимпорт" корпорацията участва в покупката и приватизацията на редица дружества – на авиокомпаниите "България Ер" и "Хемус Ер" – основните български авиопревозвачи, на ЦКБ (собствен капитал 83.16 млн. лв.) на концесионера на летищата в Бургас и Варна, на застрахователното дружество "Армеец" и на редица други. В края на 2007 г. ЦКБ пък придоби мажоритарния пакет акции на македонската "Силекс банка".

"Химимпорт" е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Според официалния отчет на дружеството за 2008 г. акционерният капитал е 150 млн. лв., собственият е 700.4 млн. лв., а притежаваните от дружеството активи са на стойност 3.193 млрд. лв..

При правителството на тройната коалиция групировката утвърди водещите си позиции в областта на транспорта и транспортната инфраструктура, като придоби освен "България Ер" и "Параходство Българско речно плаване". Групировката е концесионер на двете най-големи летища на Черноморието, обслужващи основния туристически поток – варненското и бургаското летища.

Чрез ред сделки конгломератът стана концесионер на варненския пристанищен терминал "Леспорт", а както се твърди – управлява и порт "Балчик" – основният зърнен терминал в България.

ТИМ развива строителната дейност, като неофициално се твърди, че групировката контролира строителството във Варна – жилищни сгради, хотели, заведения, търговски центрове. Конгломератът купи компанията, на която Варненската община възложи изготвянето на общия устройствен план на града.

ТИМ спечели преди две години и конкурс на общината за създаването на жилищно-развлекателен център на парцели в Морската градина, наречен "Алея първа". Именно сделката за покупката на пет терена в градината с обща площ 117 декара (чрез "Холдинг Варна") взриви общественото мнение в града.

Както се казва, нататък всяка идея за апетитно застрояване може да бъде безпроблемно осъществена.

За ТИМ се говори, че влиянието й е толкова силно, че не й е нужно да си купува политици или общински съветници във Варна. Те са готови да й услужват, защото, според твърденията, нищо във Варна не може да се случи без благословията на ТИМ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1095