ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

20 Ноември 08, 14:03 / Автор: Мартин Карбовски
До България и назад


Завръщането на емигрантите тези дни е постната медийна дъвка на политиците. Никой няма да се върне скоро - другото е игра на патриотизъм с шикалки.
Политиците просто не знаят защо българите бягат - те изтъкват като причина големите заплати на Запад. Но това съвсем не е така.
Основна причина за емиграцията на българите е европейската пенсия. Всеки, който е работил от 5 до 15 години в Евросъюза, след пенсионирането си ще получава пенсия (при това може да му я пращат и в родината) между 600 и 1000 евро. Всъщност това е днес българската мечта - да поработиш за пенсия в Европа, а като остарееш да се върнеш в порутената къща на село. Ако това продължава, България след време ще бъде резерват за пенсионери втора ръка чиито деца ще имат същата мечта - европенсия на родна почва.
След приемането ни в ЕС почти всички нашенци работят законно. Това им дава право да си пишат трудов стаж. В Хатива, Испания, може да срещнете българин, който е бил директор на училище у нас, а там кара камион за смет. Не взима много пари, защото плаща наем и живее скъпо, но подсигурява старостта си.
Инженери и атомни специалисти работят като чистачи алпинисти и зарзаватчии, където и да е, както и да е. Само и само да добавят към българския си стаж и малко европейски. Дори и да загубят работата си в Испания, нашите са работливи и винаги си намират друга. Освен това те знаят - едно е да си безработен в ЕС (където продължават да ти текат здравно и пенсионно осигуряване), друго е да си "добре платен" в България.
Първото е курорт, второто е концлагер
В целия ЕС българите са се специализирали към черна, неблагодарна и мръсна работа, която другите емигранти не искат да вършат - така че мястото им е сигурно. По-младите хора, които още не виждат пенсията като алтернатива, имат съвсем друга причина да не се връщат - стотиците хиляди наши деца, които вече са се приспособили прекрасно към добрата среда за отглеждане на деца в Европа. Тези малчугани не говорят добре български и дори да са само от няколко години в емиграция вече имат друга ценностна система. Примерно, че Испания е за учене, а България - за почивка. Ако към децата има и малък заем за къща или кола, това съвсем приковава българските емигранти.
У нас могат да им предложат хляб и сол на летището, но после хлябът и солта няма да стигнат доникъде. 1500 лева заплата е офертата, с която отива Масларова в Мадрид. Но това са пари, които нашите емигранти ще получават от ЕС, когато остареят, дори и без да работят. Не си правете илюзии - емигрантите са се замогнали на претенции и те биха се върнали, за да инвестират в нещо парите си, заради бизнес или заради бъдеще. Но те не го правят поради българското проклятие - у нас не можеш да правиш житейски планове. Някои се връщат, да. Правят го за седмица и пак тръгват.
Там е трудно, тук - невъзможно
И последното, но най-важното нещо, заради което няма да се върне никой от емигрантите. У нас то е трудно да бъде разбрано. Емигрантите казват, че имат "спокойствието" на своите нови родини. На учудено повдигнатите ни вежди те отговарят - ние сме спокойни за утрешния ден и за децата си. Знаем, че в болницата няма да ни се подиграват и да ни искат пари. Знаем, че няма да ни оберат, но дори да се случи, полицията и съдът ще си свършат работата. Знаем, че децата ни учат в подредени и създаващи ценности училища. Знаем, че ни излиза скъпо, но още по-скъпо е да бъдеш излъган.
"По корем ще се влача, но няма да се върна в България". Това казва фризьорът Иво в едно от предградията на Мадрид. И продължава: "Когато се върна при майка ми в "Дружба" в София, 25 дена от ваканцията просто чакам да мине тази мизерия. Кал, тъмнина и тъжни груби хора. Вече дори не ми е мъчно за нищо там."
България вече е станала "там" за емигрантите.
"У нас, тук" вече е само чужбина
Някои от тях не се връщат дори и да знаят, че родителите им са зле със здравето. Защото, докато са в чужбина, те ще могат да поддържат двете неща, за които живеят - старите си майки и бащи в родината и децата си на новото място. По средата е само пенсията.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4344