ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

20 Август 08, 14:55
Взимаме 6% от германската заплата. Какъв процент от произведеното остава за работника в Европейските държави и какъв у нас?
Оказва се, че доходите на българите са не просто сред най-ниските в ЕС, но са по-ниски дори от тези на гражданите на държави извън Евросъюза, като например Хърватска.

Средните възнаграждения у нас са почти двойно по-ниски от тези в Румъния и почти 19 пъти по-ниски от тези в Германия, сочат данни от изследване на Федерацията на европейските работодатели.

В български левове, средната работна заплата в Румъния е 709 лв. По данни на НСИ, през първото тримесечие на 2008 г. средната работна заплата у нас е 484 лв., или едва две трети (68%) от румънската.



В същото време проучване на PricewaterhouseCoopers сочи, че всеки работник в Норвегия произвежда средно по 31,1 евро на час и товае най-високата ефективност в света.

След Норвегия се нареждат Люксембург и Франция, където производствената стойност на работната ръка е съответно от 29,2 и 28,6 евро за час. Сред страните с най-ефективни работници са САЩ и Ирландия с производителност от 28,2 и 28,03 евро на час. По този показател с най-нисък рейтинг е Полша - с производителност 9,46 евро на час, и Мексико, където за 60 минути един работник произвежда средно едва по 7,39 евро. България не е включена в обхвата на проучването.

Единствената съпоставима величина в двете изследвания е Полша.
Така за Полша излиза, че има 9,46 евро на час производителност и средната работна заплата там е 4,8 евро на час.
Или в Полша работникът получава 50% от онова, което изработи, в останалите 50% са печалбите на капиталистите, данъците към държавата, средствата за инвестиции и т.н.


По горната логика, щом у нас взимаме 1,2 евро на час, трябва да произвеждаме 2,4 евро на час.

По горната логика също немецът взима 4 пъти повече от поляка, т.е. 20 евро, значи той трябва да произвежда 40 евро на час. Обаче абсолютният максимум се държи от Норвегия, където се произвеждат едва 3/4 от упоменатите 40 евро.

Остава въпросът какъв процент от произведеното остава за работника в Европейските държави? И какъв е той у нас?

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5466