ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

19 Октомври 07, 21:44 / Автор: ГЕОРГИ НИКОЛОВ
ПРОФЕСИОНАЛНАТА ИНФЛАЦИЯ – II

      Баламите спряха отдавна да вярват на политически речи, предизборни обещания и правителствени изявления. Обаче, си остават балами, защото все още търпят и не задават острите въпроси публично. А такива у нас и по отношение на родната икономика /с извинение/ - бол! Например, защо в края на всяка година в закона за бюджета през следващата година се залагат ниски приходи. Които позволяват да се създава излишък. А в края на следващата година този излишък се харчи безконтролно от властимащите. Без дори народните уж представители да имат представа какво представляват подобни средства – най-често харчени за представителни нужди. Сред които нови лимузини, нови офиси, нови “работни” места за политически назначените съпартийци. С две думи – управляващите се държат с излишъка като в детска градина – “Ама това аз си го намерих, мое е!”. Макар резултатите да не са детски – създаване на корупционна среда, условия за финансови престъпления, развращаване на чиновниците.

     И тук идват два много остри въпроса. Къде се намира този “излишък”? Защото някои зли езици говорят за официален депозит у нас – с ниска лихва, а реален нейде другаде. Което позволява определени хора да се пооблажат от разликата. Обаче, лоши хора говорят и друго. Няма никакъв излишък. Или – по-точно – има го, но на книга. Всъщност паричните потоци отдавна са пренасочени в друга посока. Но няма смисъл да споменаваме чии имена се въртят в тази версия. Тъй като резултатът ще е същия, както при обсъждането на обществената тайна за далаверата с превъртането на външния дълг.

     Орешарски с апломба на парвенюто заяви “Обикновено такива характеристики са дело на непрофесионалисти”. Нека оставим настрани въпроса – какво направиха “професионалистите” от финансовото министерство и правителството? Защо при уж стабилен растеж се оказва, че имаме вече двуцифрена инфлация? И защо техния професионализъм – за който така високомерно претендират – е вече проблем за държавата? Но лаиците си задават простички въпроси. Като например – абе, за каква инфлация ми говорите? Нали уж курсът на лева е вързан с еврото? И сме в борд? Вярно, цените растат, но левът не се е обезценил? Как така в ЕС инфлацията е около 1 %, а нашата, дето трябва да е успоредна, е двуцифрена? Или всичко е официална пропаганда, а инфлацията се чака с нетърпение? Защото социалистите много обичат инфлацията. Полезна им е за далавераджийски превъртания. А, като в момента няма как да стане заради борда – развива се теорията за неочакваността й и за исканите от учителите заплати, които ще подкопаят статуквото. Противоречие, което повечето хора не забелязват – за една година нямаше никакви промени в заплати и пенсии в публичния сектор. А официално имаме голяма инфлация. Значи растежът на заплатите не влияе върху инфлацията. Тогава? Ами каза го другарят Станишев. Налага се българите да избираме – или ниски заплати без инфлация, или високи номинално, но с инфлация. Което в прав текст означава – да си седим бедни, за да не обеднеем. И нали вече бяхме еднакво бедни – по времето, когато родата на половината правителство водеше България към комунистическото утре? А днес, когато потомците им ни водят към светлото капиталистическо бъдеще – пак ли да затягаме колани? В столицата са отпуснали 120 декара за разширяване на гробищата. Предвидливост.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5087