ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също / При безработица в Германия

При безработица в Германия
12.07.12 20:04
Nickolas 12 Юли 2012 18:28

 
С малко закъснение поради претрупаност, сега отговора относно безработните в Германия. С тази уговорка предварително, че не сме били безработни и не познаваме безработни. Това, което знам е, че
(1.) една година след загубването на работата си, ако не си намерят друга работа по специалността, безработните получават 65% от последната си нетна заплата, което не е зле. Това е от фонда на застраховката по безработица, за което всеки е плащал докато е работел. Става дума за хора на заплата, а не на свободна професия. За свободните професии безработни пари няма.
(2.) След първата година сумата се намалява, но не знам с колко. Във всеки случай е в рамките на минимума за живот, иначе влизат в сила други закони и въпросният получава поддръжка на семейството си под формата на плащане на наема - изцяло или частично като помощ. Това мисля, че е 6 месеца. Междувременно въпросният е минал всякакви курсове, а и той си има изучена професия и обикновено в рамките на годината си е намерил работа. Въпреки това има хора, които поради лични качества най-често - биват освобождавани от работа още в пробния период от 6 месеца. Той е и за това.
(3.) Безработен, който не си е намерил работа, от която да плаща застраховки. Такъв минава в така нареченото Hartz IV. Това е социална помощ, което не е много - малко над 400 евро на месец. Социалните служби му плащат наема, отплението, тока, половината телефон и разни други неща, вкл. 14 дневна отпуска (например в България), кондомите и застраховките Такива хора обикновено живеят не лошо. Има вече и внуци на HARTZ IV, след като родителите са минали целия си живот в социална помощ. Има хора, които просто не стават за нищо, въпреки професионалната си подготовка.

Лафовете на уважаемия Маркс за псуващия родител от източен Берлин не хващат отдавна вече дикиш, защото същият отдавна си е намерил работа или за 20 години вече е умрял от цироза. Човек, който 20 години не може да си намери работа в една страна, в която половината свят идва да работи (другата половина отива в Америка - САЩ и Канада), та такъв човек не става за нищо и не му е виновен капитализмът, а на дяда му семето. А и синът му не живее отдавна при него, защото младите хора си вземат апартаменти на 18 - 19 години и ако случайно не работят, държавата им плаща и наема. Вкл. и на африканците, които са дошли като бегълци. И на чеченците - по същия начин. Въобще на всички социални минуси. Докато има. Е, живеят из комплексите, не в центровете на градовете, но живеят и държавата им плаща HARTZ IV, наема и отоплението. Много са интересни да се видят на покупки - обикновено са двама, семейство на години прибл. 50 - лица на пияници, но все още приличнпо облечени, с две колички за покупки, защото една не им стига. Под едната има каса бира за седмицата, под другата друга каса бира пак за същата седмица. В една количка има две бутилки шнапс, две шумящи вина и започват да се редят разни мазни храни, мазни дебели салами и камари меса. Тоест - от липса на пари безработните не страдат. По-скоро от липса на амбиции, на акъл или на двете.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.077