ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също / 10-те страни с най-високи данъци върху доходите

10-те страни с най-високи данъци върху доходите
14.05.12 13:37

Автор:в. Класа
Аруба, Швеция и Дания водят класацията с налози от 58,9 до 55,4 на сто
Европейската дългова криза принуди някои държави да вдигат данъците върху доходите. Например Испания покачи с 2 пр. пункта подоходния данък до 45%, а новият президент на Франция Франсоа Оланд предлага увеличаване на данъците за богатите. В САЩ пък президентът Барак Обама предложи идеята на Уорън Бъфет тези, които получават над 1 млн. долара годишно, да плащат по-високи данъци. Републиканците обаче отхвърлиха предложението с мотивите, че то е „трик“, който ще навреди на растежа. Въпреки това има много страни с по-високи подоходни данъци от 35-те процента в САЩ. Всъщност Щатите са на 23-то място в класацията на KPMG между 96 страни в цял свят. Си Ен Би Си представи челната десетка на база на доклада.
На първо място е Аруба, чийто данък върху доходите е цели 58,95 на сто. Страната, която е задморско владение на Холандия с автономен статут, до 2007 г. бе с още по-висок налог от 60 на сто. В момента с най-високата ставка се облагат гражданите с доход над 165 000 долара, като при семейните двойки процентът е по-нисък – 55,85%. Като цяло обаче Аруба има високи социални осигуровки, но и е едно от местата с най-добър стандарт в Карибите. Високият данък на малкия остров е доста под средният (26,7%) в региона. На острови като Бахамите, Бермуда и Каймановите острови няма данък за физическите лица. Най-близо до Аруба по размер на подоходния данък са съседните й Аржентина, Еквадор, Гватемала и Венецуела с между 31% и 40%.
Втората позиция в класацията на KPMG е за Швеция с 56,6 на сто при среден доход за 2010 г. 48 800 долара. Швеция е една от 8-те европейски държави в Топ 10, като е с най-висок процент в Скандинавието. Данните показват, че гражданите с доходи над 81 хил. долара плащат най-високи налози. Освен това работниците плащат и 7% за социално осигуряване, с таван над 4300 долара. Високите социални осигуровки обаче са оправдани с това, че страната харчи най-голям дял от БВП за социални услуги в ОИСР. Шведите се радват на безплатно образование и добра здравна грижа, градски транспорт и пенсия, гарантирана от правителството.
Челната тройка в подредбата се запълва от Дания, в която данъкът върху доходите е 55,4 на сто при среден годишен доход от 64 хил. долара. Припомняме, че през 2008 г. правителството намали процента от 62,3% на сегашните 55%. Експертите уточняват, че високата ставка се прилага за граждани с доходи от над 76 хил долара. Освен това скъпите подаръци дори за роднини се облагат с 15%. Данък имот пък е на стойност между 1 и 3%. Според ОИСР в последното десетилетие страната намалява своята данъчна и осигурителна тежест, за да облекчи населението.
Четвъртата страна с най-висок данък върху доходите е Холандия, в която ставката е 52 на сто за хора с над 74,5 хил. долара годишни постъпления. Процентът реално е доста по-висок от средния – 45,7 за Западна Европа. В страната има още 6% данък за транзакция на земя и между 10% и 40% данък наследство. Холандия, която е в рецесия от юли 2011 г., обяви, че ще замрази заплатите на държавните служители за 2 години.
Австрия, Белгия, Япония и Великобритания пък си делят пето място в списъка на KPMG. Австрия, която най-често е цитирана като лидер в класациите за най-добри места за живеене, изисква от хората с възнаграждения от над 80 хил. долара да плащат 50 на сто подоходен данък. Освен това социалните осигуровки са към 17-18 на сто. Припомняме, че през април правителството постигна ключова договорка с Швейцария за облагане на тайните банкови сметки на гражданите си там. Върху тях ще се начислят между 15% и 38% и се очаква да донесат на хазната около 1,3 млрд. през 2013 г. Правителството счита, че в швейцарски банки са скътани между 12 и 20 млрд. долара от австрийски граждани.
В Белгия най-високото ниво на подоходния данък е 50% и важи за суми над 46,9 хил. долара. Белгийците имат най-високи социални осигуровки. Според изследване на ОИСР през 2011 година данъкоплатците, които не са семейни и имат среден доход, са получили по-малко от 45% от това, което работодателят им е платил. Тези с по-високи доходи са получили по-малко от 40%.
В Япония и Великобритания ставките върху възнагражденията също са 50 на сто. Япония е единствената азиатска страна в Топ 10, като най-високият й процент е доста над средното за Азия (23%). В държавата с 40% се облагат всички с доход над 217 хил. долара, като те плащат и допълнително 10% общински данък. Населението на Япония бързо застарява и затова хората под 40 години плащат застраховка от 0,8% за „грижи за възрастни“, или максимум 110 долара на месец. Освен това приходи от сделки с акции се облагат с 20%. Данъчните приходи в Япония са на пето място по най-нисък размер сред членовете на ОИСР, тъй като страната се занимава с нарастващите дългови проблеми.
Във Великобритания най-много налози плащат гражданите, печелещи над 231 хил. долара годишно. През 2010 г. бе увеличен подоходният данък с 10 процентни пункта, а през март 2012 г. бе взето решение за намалението му до 45%, което влиза в сила през април 2013 г. Припомняме, че сред данъчните ставки е и 7 на сто ставка при продажба на имот на стойност над 3,24 млн. долара. Освен това работниците плащат данък обществено осигуряване от 12%. Припомняме, че във Великобритания избухна и скандал, когато стана ясно, че 6% от най-богатите хора в страната са ползвали данъчни облекчения и са платили по-малко от 10% данъци – това е доста под процента, с който се облага средностатистическият британец. Кабинетът тогава предложи план да се въведе лимит на данъчните облекчения за благотворителност, но богатите заплашиха, че това само ще намали даренията.
Девета позиция според подредбата на KPMG заема Финландия. Най-високият данък върху доходите в страната е 49,2% и влиза в сила за суми над 91 хил. долара. Всъщност този данък е намален от 53,5% през 2004 година. Във Финландия се плащат още значителни общински данъци, а по-набожните дължат и 1-2% данък „църква“. Освен това правителството планира по-високи данъци за гражданите с доход над 132 000 долара и тези с доход над 1,3 млн. долара.
Ирландия пък запълва Топ 10 с подоходен налог от 48 на сто при среден процент за Северна Европа около 40%. През 2011 година управляващите увеличиха данъка с 1 процентен пункт за трета поредна година. Най-висок данък върху доходите пък плащат гражданите, заработили над 43,9 хил. долара за година. За сметка на това държавата има един от най-ниските корпоративни данъци - едва 12,5%. Сред иновативните методи за събиране на повече приходи в хазната е и въвеждането на данък върху имота в размер на 100 евро, който обаче във Финландия засега не се е увенчал с успех, като към края на март едва 1/3 от собствениците са го платили.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1849