ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...

БЛОГ АРХИВ
«« август 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Българите работят доста

Светът в който живеем и това което се случва 10:31
« Обратно
Хенри Форд за здравеопазването
“Има достатъчно болници за богати. Също има достатъчно болници и за бедни. Но няма болници за хора, на които е неприятно да приемат милостиня, а които , впрочем, не са във възможност да платят по-висока цена. Утвърдено е като очевидно нещо, че една болница не може да бъде в едно и също време за широк кръг публика и да се поддържа сама, с други думи трябва или да се издържа от благотворителността на отделни единици или пък да се третира като търговско предприятие.
Нашата болница е нагласена да се поддържа сама, да дава максимум услуги с минимум разходи: и във всичко това няма нищо, което да подсеща за някакъв филантропически институт.
В старата сграда, която беше почната по първоначалния план , бяха предвидени общи стаи с много легла. В новите сгради, които построихме ние няма такива. Има само отделни стаи, всяка с баня. Тези стаи, разположени по групи от 24, всичките са еднакви по величина, разположение, мебел. Нито една не е по-добра от другите. Нашият принцип беше да изхвърлим всякакъв вид разлика.
Всеки болен се третира като еднакъв на всички останали. Като виждам, как са водени известни болници, питам се дали са правени за болните или за лекарите. Не изпускам изпред вид, прочее, многото време и труд, които лекарите и хирурзите посвещават на филантропията; но набързо казано, нито най-малко не съм уверен, че хонорара на хирурга трябва да се определя според имотното състояние на болния. Всичките наши лекари и служители са платени на година и не могат да имат друга външна клиентела.......
....Нито един лекар няма право да приема, нито с каквато и да е цел, каквато и да е награда от болния, нито болните имат право да довеждат лекари от вън......
....Днес разполагаме с около 600 легла...
....Разликата между счетоводството на болницата и фабриката се състои в това, че от болницата не търсим печалба, а само да може да амортизирва издържането си.”
-------------------------------------------
*Хенри Форд, Животът и дейността ми, Изд.Братя Зафирови, Кюстендил-Радомир, 1924 г.
16 Май 15, 10:31    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1339